Your Cart

NEET Class Test: Evolution class 12 by Teaching Care online coaching classes

               Topic : Evolution.  Class Test.                                                                                                                 

  1. Which one of the following changes is irrelevant in the evolution of man ?

(a) Loss of tail

(b) Increase in the ability to communicate with others and develop community behaviour

(c) Perfection of hand for tool making

(d) Change of diet from hard nuts and hard roots to soft food.

  1. Study of fossils comes under

(a) Organic evolution (b) Palaeogeography (c) Palaeontology (d) Herpelotogy

  1. In human beings, vestigial organs are

(a) Wisdom tooth, coccyx, vermiform appendix, nail, eyelid

(b) Wisdom tooth, coccyx, vermiform appendix, pancreas and elbow joint

(c) Wisdom tooth, coccyx, vermiform appendix, nictitating membrane and auricular muscles

(d) Coccyx, wisdom tooth, nail, auricular muscles,

  1. Polyploidy leads to rapid formation of new species, because of

(b) Mutation therapy

(c) Isolation behaviour

 

  Total Questions 100

(d) Development of multiple sets of chromosomes.

  1. Hexaploid wheat developed through

(a) Hybridomas

(b) Chromosome doubling

(c) Hybridisation

(d) Hybridisation and chromosome doubling.

  1. Which of the following changes for man in the course of evolution is probably useless ?

(a) Loss of tail

(b) Development of opposable thumb

(c) Development of erect posture

(d) Development of cranial capacity

  1. Hybrid breakdown is failure of

(a) Hybrid zygote to develop into offspring

(b) Hybrid adult to reproduce

(c) Fusion of ova and sperms of two species

(d) None of the above:’

  1. Archaeopteryxshows origin of

(a) Birds from reptiles

(b) Mammals from reptiles

(c) Reptiles from amphibians

(d) Birds from amphibians

  1. Mammals originated

(a) 450 million years ago

(b) 250 million years ago

(c) 50 million years ago

(d) 7-5 million years ago

  1. An organism, which is a connecting link between animals and plants, is .

(a) Virus (b) Bacterium

(c)Euglena (d) Amoeba

 

24.Which one of the following includes all homologous organs ?

(a) Wing of a butterfly, wing of a bird, and wing (patagium) of a bat

(b) Forelimb of a frog, wing of a bird, and forelimb of a rabbit

(c) Thoracic leg of a cockroach, hindleg of a frog and forelimb of rabbit

(d) Wing of a bird, wing of a bat and wing of a flying lizard

25.Which of the following compounds had very important role in prebiotic evolution ?

(a) S02 (b) NO

(c) CH4 (d) S03

  1. Which of the following gases was absent from the atmosphere of primitive earth ?

(a) CH4 (b) C02

(c)02 (d) NH3

30.What is most important for origin of life ?

(a) Carbon (b) Oxygen

(c) Water (d) Nitrogen

  1. Oldest age when life existed on the earth is(a) Archaeozoic (6) Azoic (c) Cenozoic (d) Proterozoic
  2. No organic compounds are synthesized in direction of origin of life now-a-days due to:(a)Low temperature (b) High temperature (c) High conc. of 02 (d) High conc. of N2
  3. First photo autotroph organisms were

(a) Bryophytes (b) Algae

(c) Cyariobacteria (d) Bacteria

  1. Birbal Sahni Institute of Paleobotany is located at

(a) Delhi (b) Lucknow

(e) Dehradun (d) Kolkata

  1. 3.5 billion years ago, which flora dominated the earth ?

(a) Archae bacteria (b) Mosses

(c) Lichens (d) Blue-green algae

  1. aconnecting link between reptiles and birds is

(a) Dimetrodon

(b) Dodo

(c) Archaeopteryx

(d) Sphenodon

  1. The diversity in the type of beak of finches adapted to different feeding habits on the Galapagos islands, as observed by Darwin, provides evidence for

(a) Origin of species by natural selection

(b) Intraspecific variation

(c) Intraspecific competition

(d) Interspecific competition

  1. Galapagos islands are associated with the name of

(a) Wallace (b) Malthus

(c) Darwin (d) Lamarck

  1. In the developmental history of mammalian heart, it is observed that it passes through a 2-chambered fish-like heart, 3-chambered frog-like heart and finally 4-chambered stage. To which hypothesis can the above statement be approximated ?

(a) Biogenetic law (b) Hardy-Weinberg law

(c) Lamarck’s principle

(d) Mendelian principles

  1. Genetic drift operates only in

(a) Island populations (b) Smaller populations

(c) Larger populations

(d) Mendelian populations.

  1. Species occurring in different geographical areas are called

(a) Sibling (b) Neopatric

(c)Sympatric (d) Allopatric.

  1. The surprise products in the Miller’s experiment were

(a) Peptides (b) Nucleotides

(c) Nucleic acids (d) Amino acids.

  1. Who demonstrated existence of life in the boiled broth flask ?

(a) Darwin (b) Pasteur

(c) Francisco Redi (d) None of these

  1. Chemical theory of origin of life was given by

(a) Stanley Miller (b) Spallanzani

(c) Oparin and Haldane

(d) Louis Pasteur

  1. Wings of pigeon, bat and mosquito exhibit the phenomenon called

(a) Convergent evolution

(b) Divergent evolution

(c) Atavism

(d) All of these

  1. Adaptive similarities in different animals living in the same habitat is called

(a) Retrogessive evolution

(b) Parallel evolution

(c) Adaptive radiation

(d) Convergent evolution

  1. The golden age of reptiles is

(a) Palaeozoic (b) Mesozoic

(c) Cenozoic (d) Proterozoic

  1. Lamarck’s theory of evolution is also called

(a) Survival of the fittest

(b) Special creation theory

(c) Inheritance of acquired characters

(d) None of these

  1. The theory of spontaneous generation was proposed by:

(a) Spallanzani (b) Von Helmont (c) F.Redi (d) Louis Pasteur

  1. Which is the most advanced theory of origin of life?

(a) Spontaneous (b) Catastrophic

(c) Oparin and Haldane

(d) Non-spontaneous

  1. Theory of spontaneous generation was given by(a) Louis pasteur (b) Spallanzani

(c) F. Redi (d) Van Helmont.

  1. The first evolved organisms were

(a) Chemoautotrophs (b) Chemoheterotrophs (c) Cyanobacteria (d) Bacteria.

  1. Darwin’s finches show one of the following aspects of evolution

(a) Biogeographic evidence

(b) Industrial melanism

(c) Biochemical evidence

(d) Embryological evidence

  1. Among the following, a structure, which is not vestigial, is

(a) Wisdom teeth

(6) Plica semilunaris

(c) Vermiform appendix

(d) Nails

  1. Cause of speciation is

(a) Random mating (b) Hybridization (c) Isolation (d) Migration

  1. Which of the following were first evolved organisms ?

(a) Chemoantotrophs (b) Chemoheterotrophs (c) Cyanobacteria (d) Bacteria

  1. Evolutionary development of a species can be best studied by

(a) DNA analysis

(b) Finding age by carbon dating

(c) Studying fossils of this species

(d) All the above

  1. Darwin’s theory does not include

(a) Natural selection (b) Survival of the fittest

(c) Evolution through inheritance

(d) Struggle for existence

  1. According to abiogenesis, life originated from

(a) Nonliving (b) Other planets

(c) Preexisting life (d) Spontaneously

(e) Chemicals

  1. There is no life on moon because of absence of

(a) Water (b) Oxygen

(c) Nitrogen (d) Hydrogen

  1. Which of these pairs is vestigial ?

(a) Coccyx and pinna muscles

(b) Coccyx and premolar

(c) Facial hair in ladies

(d) Coccyx and intercostal muscles

  1. Evolution can be studied now in action in

(a) Sphenodon (b)Archaeopteryx

(c) Peppered moth (d) Paramecium

  1. A bacterial culture is treated with streptomycin and a cast is made. A few columns are able to survive due to

(a) Selection (b) Adaptation

(c) Induced mutation (d) Mimicry

  1. Darwin’s theory states that

(a) Characters are acquired through inheritance

(b) Nature selects species which can adapt

(c) Species change morphologically with nature

(d) Affect of environment on evolution

  1. Which evolutionary book is most accepted worldwide after bible ?

(a) Philosophic Zoologique, Lamarck

(b) Origin of Life, Oparin

(c) Origin of Species, Darwin

(d) Mutation and Origin of Species, de Vries

  1. Which one of the following is present today but was absent about 3-5 billion years ago ?

(a) Nitrogen (b) Oxygen

(c) Hydrogen (d) Methane

  1. Theory of spontaneous generation was given by

(a) Louis Pasteur (b) F. Redi (c) Von Helmont (d) Spallanzani

  1. Coacervates are

(a) Colloidal droplets (b) Contain nucleoprotein (c) (a) and (b) (d) Protobiont

(e) Bacteria

  1. Which one isnot a vestigial organ ?

(a) Wings of Kiwi (b) Flipper of seal (c) Coccyx in man (d) Splint bone of horse (e) Pelvic girdle of python.

  1. The wings of bat and bird are

(a) Homologous but not analogous

(b) Neither homologous nor analogous

(c) Analogous but not homologous

(d) Vestigial

(e) Both homologous and analogous

  1. convergent evolution is illustrated by

(a) Rat and dog

(b) Starfish and Cuttle fish

(c) Bacterium and protozoan

(d) Dogfish and whale

  1. Recapituation theory was called the law of Biogenesis by

(a) Haeckel (b) Darwin

(c) Lamarek (d) Hugo de Vries

  1. Darwin in his ‘Theory of Natural Selection’ did not believe in any role of which one of the following in organic evolution ?

(a) Survival of the fittest

(b) Struggle for existence

(c) Discontinuous variations

(d) Parasites and predators as natural enemies.

  1. ‘Use and disuse’ theory was proposed by

(a) Lamarck (b) Darwin

(c) Hugo de Vries (d) Malthus

  1. Who proposed the Theory of Origin of Species by Natural Selection ?

(a) August Weismann

(b) De Vries (c) Charles Darwin

(d) Charles Darwin and Alfred Wallace

  1. According to oparin, which one of the following was not present in the primitive atmosphere of the earth ?

(a) Oxygen (b) Hydrogen

(c) Water Vapour (d) Methane

  1. The gasest used in the spark-discharge apparatus were —

(a) NH3, NH4 and 02

(b) 02, CO2.and NH3

(c) C02,.NH3 and CH4

(d) H2, CH4‘ and NH3

  1. Coacervates were experimentally produced by

(а) Sidney fox and Oparin

(б) Fischer Ind Huxley

(c) JacobVnd’Monad

(d) Urey and Miller

  1. Presence of gills in the tadpole of frog indicates that

(a) fishes evolved from frog-like ancestors

(b) frogs will have gills in future

(c) frogs evolved from gilled ancestors

(d) fishes were amphibious in the past

  1. Which of the following is a living fossil ?

(a) Moss (b) Saccharomyces

(c) Spirogyra (d) Cycas

  1. Diversification in plant life appeared

(a) due to abrupt mutations

(b) suddenly on earth (c) by seed dispersal

(d) due to long periods of evolutionary changes.

  1. Age of fossils in the past was generally determined by radiocarbon method and other methods involving radioactive elements found in the rocks. More precise methods, which were used recently and led to the revision of the evolutionary periods for different groups of organisms, includes

(a) study of the conditions of fossiiization

(b) electron spin resonance (ESR) and fossil DNA

(c) study of carbohydrates/proteins in rocks

(d) study of carbohydrates/proteins in fossils.

  1. A baby has been born with a small tail. It is a case exhibiting

(a) retrogressive evolution

(b) mutation

(c) Atavism

(d) Metamorphosis

  1. The most likely reason for the development of resistance against pesticides in insects damaging a crops is

(а) genetic recombination

(b) directed mutations

(c) acquired heritable changes

(d) random mutations

  1. Which one of the following experiments suggest that simplest living organisms could not have originated spontaneously from non-living matter?

(a) Larvae could appear in decaying organic matter

(b) microbes did not appear in stored meat

(c) microbes appeared from unsterilized organic matter

(d) meat was not spoiled, when heated and kept scaled in a vessel

  1. De Vries gave his mutation theory on organic evolution while working on

(a) Pisum sativum

(b) Drosophila melanogaster

(c) Oenothera lamarckiana

(d)Althea rosea

  1. Which one of the following phenomenon supports Darwin’s concept of natural selection in organic evolution ?

(a) development of transgenic animals

(b) production of ‘dolly’, the sheep by cloning

(c) prevalence of pesticide resistant insects

(d) development of organs from ‘stem cells’ for organ transplantation

  1. Which of the following is the relatively most accurate method of dating of fossils ?

(a) radio-carbon method

(b) potassium-argon method

(c) electron-spin resonance method

(d) uranium-lead method

  1. The bio-genetic law of Haeckel is

(a) Omnis vivum-e-vivum

(b) Ominis cellula-e-cellula

(c) Ontogeny repeats phylogeny

(d) phylogeny repeats ontogeny

  1. An important evidence in favour of organic evolution is the occurrence of

(a) homologous and analogous organs

(b) homologous and vestigial organs

(c) analogous and vestigal organs

(d) homologous organs only

  1. Jurassic period of the mesozoic era is characterized by

(a) flowering plants and first dinosaurs appear

(b) gymnosperms are dominant plants and first birds appear

(c) radiation of reptiles and origin of mammal like reptiles

(d) dianosaurs become extinct and angiosperms appear

  1. Which of the following provides most evident proof of evolution ?

(a) fossils (b) morphology

(c) embryo (d) vestigial organs

  1. The unit of natural selection is

(a) an individual (b) a species (c) a genus (d) a population

  1. Which of the following was likely to have been absent in a free molecules state, in the primitive atmosphere of the earth ?

(a) carbon (b) oxygen

(c) hydrogen (d) nitrogen

  1. The concept of chemical evolution is based on

(а) interaction of water, air and clay under intense treat

(б) effect of solar radiation on chemicals

(c) possible origin of life by combination of chemicals under suitable environmental conditions

(d) Crystalization of chemicals

  1. Which one of the following statements is correct?

(a) there is no evidence of the existence of gills during embryogenesis of mammals

(b) all plant and animal cells are totipotent.

(c) ontogeny repeats phylogeny

(d) stem ceils are specialized cells.

 

  1. The finches of Galapagos islands provide an evidence in favour of

(a) ontogeny repeats phylogeny

(b) retrogressive evolution

(c) biogeographical evolution

{d) special creation

  1. When two species of different genealogy come to resemble each other as a result of adaptation, the phenomenon is termed

(a) microevoiution

(b) Co-evolution

(c) Convergent evolution

(d) divergent evolution

  1. Industrial melanism as observed in peppered moth proves that

(a) the melanic form of the moth has no selective advantage over lighter form in industrial area

(b) the lighter form moth has no selective advantage either in polluted industrial area or non-polluted area

(c) melanism is a pollution-generated feature

(d) the true black melanic forms arise by a recurring random mutation

  1. Adaptive radiation refers to

(a) evolution of different species from a common anacestor

(&) migration of members of a spccies to different geographical areas

(c) power of adaptation in an individual to a variety of environments

(d) adaptations due to geographical isolation

  1. Select the correct statement from the following ?

(a) Fitness is the end result of the ability to adapt and gets selected by nature

(b) All mammals cxcept whales and camels have seven cervical vertebrae

(c) Mutations are random and directional

(d) Darwinian variations are small and directionless.

  1. What is common to whale, seal and shark ?

(a) thick subcutaneous fat

(b) convergent evolution

(c) homoiothermy

(d) seasonal migration.

  1. One of the important consequences of geographical isolation is

(a) preventing speciation Qb) speciation through reproductive isolation

(c) random creation of new species

(d) no change in the isolated fauna

  1. First organism to evolve on the earth were

(a) saprotrophs

(b) Photoautotrophs

(c) Chemoautotrophs

(d) Chemobeterotrophs

  1. Millar and Urey performed an experiment to prove origin of life. They took gases NH3 andH2 along with

(a) N2 and H2O (b) H2O and CH4 (c) CH4 and N2 (d) CO2 and NH3

  1. The book Philosophie Zooiogique was written by

(a) Wallace (b) Oparin

(c) Lamarck (d) Darwin

  1. The age of fossils is determined by

(a) analysis of bones

(b) radioactive C14 dating

(c) electron microscopy

(d) weighing the fossils

  1. The connecting link between Annelida and Mollusca is

(a) Neopilina

(b) Glochidium larva

(c) Nautilus

(d) Velliger larva

  1. The idea of natural selection as the fundamental process of evolutionary charges was reached

(a) by Alfred Russel Wallace in 1901

(b) Independently by Charles Darwin and Alfred Russel Wallace in 1859

(c) Independently by Charles Darwin and Alfred Russel Wallace in 1901

(d) By Charles Darwin in 1866

  1. First mammal occurred in which era-period ?

(a) Permian-Palaeozoic

(b) Triassic-Mesozoic

(c) Tertiary-Coenozoic

(d) None of these

  1. Which one is linked to evolution ?

(a) Extinction

(b) Competition

(c) Variation

  1. Archaeopteryxis a connecting link between

(a) reptiles and birds

(b) birds and mammals

(c) amphibians and reptiles

(d) None of these

 

 

  1. Which of the following is not a concept of Lamarck ?

(a) environmental pressure causcs variation

(b) rate and survival of organism is different due to variation

(c) inheritance of acquired character

(d) if an organ is used constantly it will continuously increase in size

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ANSWER  Class test on evolution

  1. a12. c 13. c 14. a 15. d 16. d 17. a 18. a 19. b 20. a 21. b 21. C 
  2. b25. c 29. c 30. c 31. c 32. b si 33. a 34. c 35. d 36. b 37. d 38. c 39. A : 40. c 41. a 42. b 43. d  46. d 47. b  49. c 50. a 51. d  53. b  56. 57. b 58. c 59. d’-”- 60. b 61. a 62. d 63. c 67. b 68. a 69. c 70. b 71. c 72. a 73. a 74. a 75. C  77. b 78. b 79. c 80. b 81. c 82. cm 83.- b-. 84. a 85. d 86. a 87. c 88. a 89. c 90. a 91. d 92. aSS
  3. c94. d 95. d 96. b 97. c 98. c 99. d 100. c 101. c 102. c 103. c 105. b106. b 107. b 108. a 109. a 110. b 111. c 112. c 113. c ‘ 114. c 116. d 117. a 118. 119. b 120. b 121. d 122. b 123. c 124. b 125. d 126. a 127. b 128. b 129. c 130. a 131. b

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.

X