Plant Physiology Assignments by TEACHING CARE online tuition and coaching classes

Plant Physiology Assignments by TEACHING CARE online tuition and coaching classes

Respiration

  1. Respiration occurs

in microorganisms, mostly.
in all living things.
during the day but not at night.
at night but not during the day.
at all times in organic molecules.

  1. With respect to the element carbon, respiration is a(n) _________ reaction.

dehydration synthesis.
digestion.
oxidation.
reduction.
Anabolic reactions.

  1. Two general categories of respiration are

fermentation and dehydration syntheses.
dehydration syntheses and aerobic respiration.
digestion and aerobic respiration.
fermentation and aerobic respiration.
krebs cycle and electron-transport chain.

  1. The chains of carbon are converted to carbon dioxide and water in

glycolysis.
Krebs cycle.
aerobic respiration.
alcoholic fermentation.
photosynthesis

  1. Glucose is converted to pyruvate in

glycolysis.
Krebs cycle.
aerobic respiration.
alcoholic fermentation.
the light reaction.

  1. Glucose is converted to ethyl alcohol and carbon dioxide in

glycolysis.
Krebs cycle.
aerobic respiration.
alcoholic fermentation.
none of the above.

     7.Glycolysis provides a cell with a net gain of

a.2 ATP molecules.
b.4 ATP molecules.
c.18 ATP molecules.
d.36 ATP molecules.
  

 

8.The starting molecule for glycolysis is

a.ADP.
b.pyruvic acid.
c.citric acid.
d.glucose.
  

 

9.Which of the following acts as an electron carrier in cellular respiration?

a.NAD+
b.pyruvic acid
c.ADP
d.ATP
  

 

10.Lactic acid fermentation occurs in

a.bread dough.
b.any environment containing oxygen.
c.muscle cells.
d.mitochondria.
  

 

11.The conversion of pyruvic acid into lactic acid requires

a.alcohol.
b.oxygen.
c.ATP.
d.NADH.
  

 

12.The energy of the electrons passing along the electron transport chain is used to make

a.lactic acid.
b.citric acid.
c.alcohol.
d.ATP.
  

 

13.Breathing heavily after running a race is your body’s way of

a.making more citric acid.
b.repaying an oxygen debt.
c.restarting glycolysis.
d.recharging the electron transport chain.
  

 

14.The energy needed to win a 2-minute footrace is produced mostly by

a.lactic acid fermentation.
b.cellular respiration.
c.using up stores of ATP.
d.breaking down fats.
  

 

15.Which statement mainly explains why even well-conditioned athletes have to pace themselves for athletic events that last several hours?

a.Lactic acid fermentation can cause muscle soreness.
b.Heavy breathing is needed to get rid of lactic acid.
c.Cellular respiration releases energy more slowly than fermentation does.
d.all of the above
  

 

16.All of the following are sources of energy during exercise EXCEPT

a.stored ATP.
b.alcoholic fermentation.
c.lactic acid fermentation.
d.cellular respiration.
  

 

17.The products of photosynthesis are the

a.products of cellular respiration.
b.reactants of cellular respiration.
c.products of glycolysis.
d.reactants of fermentation.
  

 

18.Which of the following is NOT a stage of cellular respiration?

a.fermentation
b.electron transport
c.glycolysis
d.Krebs cycle
  

 

19.Which of the following is the correct sequence of events in cellular respiration?

a.glycolysis ® fermentation ® Krebs cycle
b.Krebs cycle ® electron transport ® glycolysis
c.glycolysis ® Krebs cycle ® electron transport
d.Krebs cycle ® glycolysis ® electron transport
  

 

20.Which of these processes takes place in the cytoplasm of a cell?

a.glycolysis
b.electron transport
c.Krebs cycle
d.all of the above
  

 

21.The electron transport chain can be found in

a.prokaryotes.
b.animals.
c.plants.
d.all of the above
  

 

22.Which of the following passes high-energy electrons into the electron transport chain?

a.NADH and FADH2
b.ATP and ADP
c.citric acid
d.acetyl – CoA
  

 

  1. The role of oxygen in aerobic respiration is

accepting the hydrogen removed from organic compounds.
reducing CoA.
oxidizing ATP.
producing CO2.
all of the above.

  1. Respiration is important because

its waste heat helps to warm the environment.
it conserves energy.
Enzymes require it.
it recycles energy.
it recycles oxygen.

  1. The complete oxidation of one glucose molecule produces ___ molecules of ATP.

3
8
38
42
82

 

 

Photosynthesis

1.

 

Sugar moves in phloem vessels as ______.

(a) cellulose

(b) glucose

(c) starch

(d) sucrose

2.

 

______ ions help in photolysis of water.

(a) Mn++

(b) Mg++

(c) Cl

(d) both (a) and (c)

3.

 

RUBISCO enzyme is also called as ______.

(a) carboxytetra mutase

(b) carboxydimutase

(c) carboxytrimutase

(d) carboxyunimutase

4.

 

______ is precursor for abscissic acid (ABA)

(a) Zeatin

(b) Lutein

(c) Violaxanthin

(d) Mevalonic acid

5.

 

In young leaves ratio of carotene to Xanthophyll is ____.

(a) 2 : 1

(b) 3: 1

(c) 1: 3

(d) 1: 2

6.

 

Which of the following pigments contains open pyrolle ring?

(a) Phycobilins

(b) Xanthophylls

(c) Chlorophylls

(d) β-carotene

7.

 

In which of the following light, rate of photosynthesis is maximum?

(a) white

(b) discontinuous white

(c) red

(d) blue

8.

 

Quantum yield of photosynthesis is ______.

(a) 13.5 %

(b) 8 %

(c) 13%

(d) 12.5%

9.

 

During light phase of photosynthesis ______ is oxidized and ______ is reduced.

(a) CO2 and Water

(b) Water and CO2

(c) Water and NADP

(d) NADPH2 and CO2

10.

 

During dark phase of photosynthesis ______ is oxidized and ______ is reduced

(a) CO2 and Water

(b) Water and CO2

(c) Water and NADP

(d) NADPH2 and CO2

11.

 

The visible product of photosynthesis is ______.

(a) glucose

(b) cellulose

(c) starch

(d) fructose

12.

 

To produce 3 glucose molecules ______ ATP and ______ NADPH2 molecules are required.

(a) 54, 36

(b) 54, 30

(c) 36, 60

(d) 18, 12

13.

 

Glycolytic reversal is a part of ______.

(a) aerobic respiration

(b) anaerobic respiration

(c) light phase of photosynthesis

(d) dark phase of photosynthesis

14.

 

RuBp carboxylase acts as RuBp carboxygenase at ______ CO2 conc. And ______ O2 conc.

(a) low, low

(b) low, high

(c) high, high

(d) high, low

15.

 

The source of CO2 during calvin cycle in C4 plant is

(a) Malic acid

(b) OAA

(c) PEP

(d) RuDP

16.

 

Dicot which follow C4 pathway is____.

(a) wheat

(b) Amranthus

(c) Maize

(d) Mango

17.

 

Absorption spectrum of chlorophyll is maximum in _____ light.

(a) red

(b) blue

(c) yellow

(d) blue-violet

18.

 

The oxygen molecule in glucose formed during photosynthesis

comes from

(a) Water

(b) Organic acids

(c) CO2

(d) atmosphere

19.

 

Dimorphic chloroplast are present in ______.

(a) zeamays

(b) sacchrum officinale

(c) sorghum bicolor

(d) all of these

20.

 

Red pigment in tomato is

(a) b-carotene

(b) Anthocyanin

(c) Lycopene

(d) Lutein

21.

 

Solarisation refers to ______.

(a) formation of sugar with help of water or energy

(b) destruction of chlorophyll

(c) synthesis of chl.

(d) both b and c

22.

 

Dark reaction requires light reaction for

(a) carboxylation of RUBP

(b) regeneration of RUBP

(c) reduction of PGA

(d) formation of hexose sugar

23.

 

Emerson effect proves

(a) concept of two photosystem in plant

(b) photophosphorylation

(c) photorespiration

(d) there are light and dark reaction in photosynthesis

24.

 

Name a plant which do not perform photosynthesis is

(a) Algae

(b) Bryophyllum

(c) cuscutta

(d)Pitcher plant

25.

 

Light reaction of photosynthesis results in formation of ______.

(a) O2

(b) NADPH + H+

(c) ATP

(d) All of these

 

 

Ans. Respiration

  1. 2
  2. 3
  3. 4
  4. 3
  5. 1
  6. 4
  7. 1
  8. D
  9. A
  10. C
  11. D
  12. D
  13. B
  14. A
  15. C
  16. B
  17. B
  18. A
  19. C
  20. A
  21. D
  22. A
  23. A
  24. B
  25. B

 

Ans. Photosythesis

 

  1. D
  2. D
  3. B
  4. C
  5. D
  6. A
  7. B
  8. D
  9. C
  10. D
  11. C
  12. A
  13. D
  14. B
  15. A
  16. B
  17. B
  18. C
  19. D
  20. C
  21. B
  22. C
  23. A
  24. D
  25. D

 

 

 

Tags:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *