Human Health and Diseases NCERT Based Test Paper by TEACHING CARE online tuition and coaching classes

Human Health and Diseases NCERT Based Test Paper by TEACHING CARE online tuition and coaching classes. Bold option is the answer.

Part A

 

1 A certain patient is suspected to be suffering

from Acquired Immune Deficiency Syndrome.

Which diagnostic technique will you recommend

for its detection?

1 WIDAL

2 ELISA

3 MRI

4 Ultra sound

2 A metastatic cancerous tissue is termed

‘sarcoma’ if the disorder is in

1 Fibroblasts

2 Epithelial cells

3 Immune system

4 Circulatory system

3 Carcinoma refers to

1 Malignant tumours of the skin or

mucous membrane

2 Benign tumours of the connective

tissue

3 Malignant tumours of the colon

4 Malignant tumours of the

connective tissue

4 Common cold is not cured by antibiotics

because it is

1 Caused by a Gram-negative

bacterium

2 Not an infectious disease

3 Caused by a virus

4 Caused by a Gram-positive

Bacterium

5 At which stage of HIV infection does one

usually show symptoms of AIDS?

  1. Within 15 days of sexual contact

with an infected person

2 When the infecting retrovirus enters

host cells

3 When viral DNA is produced by

reverse transcriptase

4 When HIV replicates rapidly in

helper T-lymphocytes and

damages large number of these

6 Cancer cells are damaged by radiations while

others are not because cancer cells are

1 Undergoing rapid divisions

2 Different in nature

3 Starved

4 None of the above

7 Alzheimer disease in humans is associated with

the deficiency of

1 Gamma aminobutyric acid (GABA)

2 Dopamine

3 Glutamic acid

4 Acetylcholine

8 Suspension of attenuated pathogen that

stimulates antibody formation is

1 Antitoxin

2 Vaccine

3 Antibiotic

4 Serum

9 Which of the following disease is caused by

1 Plague

2 Typhus

3 Yellow fever

4 Filariasis

10 Use of anti-histamines and steroids give a quick

relief from

1 Headache

2 Allergy

3 Nausea

4 Cough

11 Which of the following diseases is due to an

allergic reaction?

1 Enteric fever

2 Hay fever

3 Skin cancer

4 Goitre

12 A tumor enclosed within a capsule is termed

1 Benign

2 Metastasis

3 Malignant

4 Basophils

13 Which of the following is a pair of viral

diseases?

1 Typhoid, Tuberculosis

2 Ringworm, AIDS

3 Common Cold, AIDS

4 Dysentery, Common Cold

14 Common cold differs from pneumonia in, that

1 Pneumonia is caused by a virus

while the common cold is caused

by the bacterium Haemophilus

influenzae

2 Pneumonia pathogen infects alveoli

whereas the common cold affects

nose and respiratory passage but

not the lungs

3 Pneumonia is a communicable

disease whereas the common cold

is a nutritional deficiency disease

4 Pneumonia can be prevented by a

live attenuated bacterial vaccine

whereas the common cold has no

effective vaccine

15 Which one of the following in not a property of

cancerous cells whereas the remaining three

are?

1 They divide in an uncontrolled

manner

2  They show contact inhibition

3  They compete with normal cells for

vital nutrients

4 They do not remain confined in the

area of formation

 

16 Motile zygote of Plasmodium occurs in

1 Human RBCs

2 Human liver

3 Gut of female Anopheles

4 Salivary glands of Anopheles

17 In which one of the following options the two

examples are correctly matched with their

particular type of immunity?

 Examples                                                                                                                             Type of immunity

(1) Saliva in mouth and tears in eyes                                                                                   -Physical barriers

(2) Mucus coating of epithelium lining the urogenital tract and the HCl in stomach             -Physiological barriers

(3) Polymorphonuclear leukocytes and monocytes                                                              -Cellular barriers

(4) Anti-tetanus and antisnake bite injections                                                                       -Active immunity

 

 

1 Example (1)

2 Example (2)

3 Example (3)

4 Example (4)

 

18 Compare the statements A and B.

Statement A: Ranikhet disease is the disease of poultry.

Statement B: It is caused by a virus. Select the correct description :

1 Statement A is correct and B is wrong.

2 Statement A is wrong and B is correct.

3 Both the statements A and B are wrong.

4 Both the statements A and B are correct.

 

19 Infectious proteins are present in

1 Satellite viruses

2 Gemini viruses

3 Prions

4 Viroids

 

20 Match the disease in Column I with the

appropriate items (pathogen/prevention/

treatment) in Column II.

 

 Column I                      Column II

(a) Amoebiasis          (i) Treponema pallidum

(b) Diphtheria            (ii) Use only sterilized food and water

(c) Cholera                (iii) DPT Vaccine

(d) Syphilis                (iv) Use oval rehydration therapy

 

  1. a – (ii), b – (iii), c – (iv), d – (i)
  2. a – (i), b – (ii), c – (iii), d – (iv)
  3. a – (ii), b – (iv), c – (i), d – (iii)
  4. a – (ii), b – (i), c – (iii), d – (iv)

 

21 Select the correct statement with respect to

diseases and immunization.

 

1.If due to some reason B and T lymphocytes are damaged, the

body will not produce antibodies against a pathogen

  1. Injection of snake antivenom against snake bite is an example of active immunization

3 Certain protozoans have been used to mass produce hepatitis B vaccine

4 Injection of dead/inactivated pathogens causes passive immunity

 

22 The pathogen Microsporum responsible for

ringworm disease in humans belongs to the

same Kingdom of organisms as that of

1 Taenia, a tapeworm

2 Ascaris, a round worm

3 Rhizopus, a mould

4 Wuchereria, a filarial worm

 

23 Where will you look for the sporozoites of the

malarial parasite?

1 Red blood corpuscles of humans suffering from malaria

2 Saliva of infected female Anopheles mosquito

3 Salivary glands of freshly moulted female Anopheles mosquito

4 Spleen of infected humans

24 Which one of the following acts as a

physiological barrier to the entry of

microorganisms in human body?

1 Tears

2 Skin

3 Monocytes

4 Epithelium of Urogenital tract

 

25 Which one of the following options gives the

correct matching of a disease with its causative

organism and mode of infection

 

Disease                        Causative Organisms        Mode of Infection

(1) Elephantiasis         Wuchereria bancrofti              With infected water and food

(2) Malaria                   Plasmodium vivax                  Bite of male Anopheles mosquito

(3) Typhoid                  Salmonella typhi                     With inspired air

(4) Pneumonia             Streptococcus Pneumoniae   Droplet infection

 

1.Option (1)

2.Option (2)

3.Option (3)

4.Option (4)

 

26 Which one of the following pairs of diseases is

viral as well as transmitted by mosquitoes?

1 Encephalitis and sleeping sickness

2 Yellow fever and sleeping sickness

3 Elephantiasis and Dengue

4 Yellow fever and Dengue

 

 

 

Part B

 

  1. The term ‘Health’ is defined in many ways. The most accurate definition

of the health would be:

  1. health is the state of body and mind in a balanced condition
  2. health is the reflection of a smiling face
  3. health is a state of complete physical, mental and social well-being
  4. health is the symbol of economic prosperity.
  5. The organisms which cause diseases in plants and animals are called:
  6. Pathogens
  7. Vectors
  8. Insects
  9. Worms
  10. The chemical test that is used for diagnosis of typhoid is:
  11. ELISA-Test
  12. ESR – Test
  13. PCR – Test
  14. Widal-Test
  15. Diseases are broadly grouped into infectious and non-infectious diseases.

In the list given below, identify the infectious diseases.

  1. Cancer
  2. Influenza

iii. Allergy

  1. Small pox

(a) i and ii (b) ii and iii (c) iii and iv (d)ii and iv

  1. The sporozoites that cause infection when a female Anopheles mosquito

bites a human being are formed in:

  1. Liver of human
  2. RBCs of mosquito
  3. salivary glands of mosquito
  4. intestine of human
  5. The disease chikunguniya is transmitted by:
  6. house flies
  7. Aedes mosquitoes
  8. cockroach
  9. female Anopheles
  10. Many diseases can be diagnosed by observing the symptoms in the

patient. Which group of symptoms are indicative of pneumonia?

  1. Difficulty in respiration, fever, chills, cough, headache
  2. Constipation, abdominal pain, cramps, blood clots
  3. Nasal congestion and discharge, cough, sorethroat, headache
  4. High fever, weakness, stomach pain, loss of appetite and

constipation

  1. The genes causing cancer are:
  2. structural genes
  3. expressor genes
  4. oncogenes
  5. regulatory genes
  6. In malignant tumors, the cells proliferate, grow rapidly and move to

other parts of the body to form new tumors. This stage of disease is

called:

  1. metagenesis
  2. metastasis
  3. teratogenesis
  4. mitosis
  5. When an apparently healthy person is diagnosed as unhealthy by a

psychiatrist, the reason could be that:

  1. the patient was not efficient at his work
  2. the patient was not economically prosperous
  3. the patient shows behavioural and social maladjustment
  4. he does not take interest in sports
  5. Which of the following are the reason(s) for Rheumatoid arthritis? Choose

the correct option.

  1. Lymphocytes become more active
  2. Body attacks self cells

iii. More antibodies are produced in the body

  1. The ability to differentiate pathogens or foreign molecules from

self cells is lost

(a) i and ii (b) ii and iv (c) iii and iv (d) i and iii

  1. AIDS is caused by HIV. Among the following, which one is not a mode of

transmission of HIV?

  1. Transfusion of contaminated blood
  2. Sharing the infected needles
  3. Shaking hands with infected persons
  4. Sexual contact with infected persons
  5. ‘Smack’ is a drug obtained from the:
  6. latex of Papaver somniferum
  7. leaves of Cannabis sativa
  8. flowers of Dhatura
  9. fruits of Erythroxyl coca
  10. The substance produced by a cell in viral infection that can protect other

cells from further infection is:

  1. serotonin
  2. colostrum
  3. interferon
  4. histamine
  5. Transplantation of tissues/organs to save certain patients often fails

due to rejection of such tissues/organs by the patient. Which type of

immune response is responsible for such rejections?

  1. auto-immune response
  2. humoral immune response
  3. physiological immune response
  4. cell-mediated immune response
  5. Antibodies present in colostrum which protect the new born from certain

diseases is of

  1. Ig G type
  2. Ig A type
  3. Ig D type
  4. Ig E type
  5. Tobacco consumption is known to stimulate secretion of adrenaline and

nor-adrenaline. The component causing this could be:

  1. Nicotine
  2. Tannic acid
  3. Curaimin
  4. Catechin
  5. Anti venom against snake poison contains:
  6. Antigens
  7. Antigen-antibody complexes
  8. Antibodies
  9. Enzymes
  10. Which of the following is not a lymphoid tissue?
  11. Spleen
  12. Tonsils
  13. Appendix
  14. Thymus
  15. Which of the following glands is large sized at birth but reduces in size

with aging?

  1. Pineal
  2. Pituitary
  3. Thymus
  4. Thyroid
  5. Haemozoin is:
  6. a precursor of hemoglobin
  7. a toxin from Streptococcus
  8. a toxin from Plasmodium species
  9. a toxin from Haemophilus species
  10. One of the following is not the causal organism for ringworm
  11. Microsporum
  12. Trichophyton
  13. Epidermophyton
  14. Macrosporum
  15. A person with sickle cell anemia is
  16. more prone to malaria
  17. more prone to typhoid
  18. less prone to malaria
  19. less prone to typhoid

Answers part B

1-c 2-a 3-d 4-d 5-c 6-b

7-a 8-c 9-b 10-c 11-b 12-c

13-a 14-c 15-d 16-b 17-a 18-c

19-c 20-c 21-c 22-d 23-c

 

 

  1. Tears contain…
    A. IgA
    B. IgG
    C. IgM
    D. all of the above
  2. Elephantiasis is caused by
    (a) Dracunculus medinensis
    (b) Entrobius vermicularis
    (c) Wuchereria bancrofti
    (d) None of the above
  3. Confirmatory test commonly employed for diagnosis of AIDS is
    (a) Pap test
    (b) Widal test
    (c) Western blot test
    (d) Benedict’s test
  4. HIV has a protein coat and a genetic material which is
    (a) ss DNA
    (b) ds DNA
    (c) ss RNA
    (d) ds RNA
  5. HIV reduces natural immunity of body by destroying
    (a) B-lymphocytes
    (b) T-lymphocytes
    (c) Antibodies
    (d) Erythrocytes

29.Widal test is used for diagnosis of
(a) Malaria
(b) Cholera
(c) Typhoid
(d) Yellow fever

  1. Metastasis is connected with
    (a) Benign tumour
    (b) Malignant tumour
    (c) Both A and B
    (d) Crown gall tumour
  2. Heroin is a form of

(a) Tobacco   (b) Poppy

(c) Datura (d) Cannabis

  1. Heroin is got from a plant of family

(a.) Leguminosae (b) Papaveraceae (c)Liliaceae (d) Solanaceae

 

  1. LSD is prepared from

(a) Lichen (b) Algae

(c) Fungus (d) Bacteria

  1. LSD is

(a) Lysing diethylamide

(b) Lysergic acid diethylamide

  1. c) Lysing dimethylamide

(d) Lysergic acid dimethylamide

35 A person is injected with gamma-globulin against hepatitis. This is

(a) Artificially acquired active immunity

(b) Artificially acquired passive immunity

(c) Naturally acquired active immunity

(d) Naturally acquired passive immunity

  1. Short-lived immunity acquired from mother to foetus across placenta or through mother’s milk to the infant is categorised as

(a) active immunity

(b) passive immunity

(c) cellular immunity

(d) innate non-specific immunity

  1. Interferons are

(a) anti-bacterial protein

 (b) anti-viral protein

(c) complex protein

(d) anti-clotting protein

  1. Humoral immunity is due to

(a) B-lymphocytes

(b) T-lymphocytes

(c) L-Lymphocytes

(d) P- Lymphocytes

 

  1. Passive immunity is defined as immunity

(a) Inherited from the parents

(b) Achieved through vaccination

(c) Acquired through first exposure to the disease

(d) Achieved through the sera of other animal enriched in antibodies

40 Ascaris, an intestinal parasite causes ascariasis. Symptoms of these disease include

  1. internal bleeding,
  2. muscular pain,
  3. fever, anemia
  4. blockage of the intestinal passage.
  1. a,b only
  2. a, b,c only
  3. b,c,d only
  4. a,b,c,d
  1. Choose the correct w.r.t. Wuchereria (W. bancrofti and W. malayi),
  2. it cause a slowly developing chronic inflammation of the organs in which they live for many years,

usuallythe lymphatic vessels of the lower limbs

  1. the disease caused by it is called elephantiasis or filariasis

c.Thegenital organs are also often affected, resulting in gross deformities.

  1. The pathogens are transmitted to a healthy person through the bite by the female mosquito vectors.
  1. a,b only
  2. a, b,c only
  3. b,c,d only
  4. a,b,c,d

 

Tags:

Leave a Reply

Your email address will not be published.