NEET Biology Practice Test Paper 5 by TEACHING CARE online coaching classes

NEET Biology Practice Test Paper 5 by TEACHING CARE online coaching classes

No. of Questions 60

  1. The healthy shoot tips of diseased plants, if grown in culture media, produce

(a) Infected plants (b) Healthy plants

(c) Stunted plants (d) Etiolated plants

  1. One of the earliest alcoholic beverage obtained by fermentation is probably

(a) Country made vinegar

(b) Fermented milk

(c) Fermented honey

(d) Beer

  1. In order to obtain disease-free plants through tissue culture techniques, the best method is

(a) Embryo rescue (b) Anther culture

(c) Protoplast culture (d) Meristem culture

  1. Commercial acetic acid is used in the preparation of

(a) Mead                    (b) Vinegar

(c) Wine                     (d) Alcohol

  1. In this process, the nutrients and microorganisms are put into closed reactor and allowed to proceed until maximum yields have been observed

(a) Continuous process

(b) Broth process

(c) Direct process

(d) Batch process

6.The enzyme extracted from stomach of calf and used in cheese making is

(a) Lactase        (b) Rennin

(c) Calfine         (d) Cheecin

  1. An undistilled alcoholic beverage produced from grain mesh fermentation

(a) Curd          (b) Rum

(c) Beer         (d) Wine

  1. An undistilled alcoholic bevernge produced from fruit-juice fermentation is

(a) Vinegar          (b) Rum

(c) Beer               (d) Wine

  1. Some pathogenic bacteria develop resistance to antibiotics by

(a) Modifying their cell walls

(b) Developing such enzymes which modify antibiotics

(c) Alter the antibiotics target due to spontaneous mutation

(d) All the above

  1. The microorganism used in curd formation

(a) Aspergillus          (b) Saccharomyces

(c) Lactobacillus       (d) Penicillium

11 .  If BOD of sample water is very high, the sample is

(a) Highly poluted       (b) Less poluted       (c) Not poluted      (d) Potable

  1. The microorganism used in production of biogas

(a) Methanobacterium         (b) Chlorella

(c) Nostoc                          (d) Saccharomyces

  1. A major application of embryo culture is

(a) Production of embryoids

(b) Overcoming hybridisation barriers

(c) Induction of somaclonal variations

(d) Clonal propagation

 

  1. Conversion of sugar into alcohol during fermentation is due to the direct

action of

(a) Temperature          (b) Microorganisms

(c) Zymase                  (d) Concentration of sugar solution.

  1. In the hexaploid wheat, the haploid (n) and basic (x) number of chromosomes

are

(a)n = 21 and x = 21

(b)n= 21 and x =14

(c)n = 21 and x = 7

(d) n = 7 and x = 21

  1. The antibiotic terramycin is obtained from

(a) Streptomyces griseus

(b) Streptomyces ramosus

(c) Streptomyces venezuelae

(d) Clostridium botulinum.

  1. Which one of the following is not true about antibiotics —

(a) First antibiotic was discovered by Alexander Fleming

(b) The term ‘antibiotic’ was coined by S. Waksman in 1942

(c) Some persons can be allergic to a particular antibiotic

(d) Each antibiotic is effective only against one particular kind of germ.

  1. From which microorganism is streptomycin prepared ?

(a) Streptomyces griseus

(b) Streptomyces ramosus

(c) Streptomyces antibiotics

(d) Streptomyces nodosus.

  1. Somaclonal variation can be obtained by

(a) Application of colchicine

(b) Hybridisation

(c) Irradiation with gamma rays

(d) Tissue culture

 

  1. Which one of the microorganism is used for production of citric acid in

industries ?

(a) Lactobacillus bulgaricus

(b) Penicillium citrinum

(c) Aspergillus niger

(d) Rhizopus nigricans.

  1. A biofertiliser is

(a) Farm yard manure consisting of a mixture of cattle dung and crop residue

(b) Green manure in which quick growing crop is cultivated and plaughed

under the soil

(c) A cyanobacteria like Anabaena sp. living in the cavities of Azolla sp.

(d) Symbiotic bacteria like Azotobacter which fix atmospheric nitrogen.

  1. Cyanobacteria helps farmers by

(a) Reducing the alkalinity of the soil

(b) Reducing the acidity of the soil

(c) Neutralising the alkalinity of the soil

(d) Water logging

  1. Penicillin is obtained from

(a) Aspergillus fumigatus

(b) Penicillium chrysogenum

(c) Penicillium griseofulvum

(d) Streptomyces griseus.

  1. In tissue culture medium, the embryoids formed from pollen grains is due to

(a) Cellular totipotency

(b) Organogenesis

(c) Double fertilization

(d) Test tube culture

  1. Haploid plantlets can be prdouced by

(a) Pollen culture   (b) Cotyledon culture

(c) Embryo culture (d) Meristem culture

  1. The technique of obtaining large number of plantlets by tissue culture method is called

(a) Organ culture

(b) Micropropagation

(c) Macropropagation

(d) Plantlet culture

  1. The new varieties of plants are produced by

(a) Introduction and selection

(b) Mutation and selection

(c) Selection and hybridization

(d) Introduction and Mutation.

  1. Pure line breeds refer to

(a) Homozygosity and independent assortment

(b) Homozygosity only

(c) Heterozygosity

(d) Heterozygosity and linkage

  1. Selection of homozygous plant is

(a) Mass selection (b) Pure line selection (c) Mixed selection (d) None of the above

30 Triticum aestivum, the common bread wheat is

(a) Triploid with 21 chromosomes

(b) Tetraploid with 28 chromosomes

(c) Hexaploid with 42 chromosomes

(d) Diploid with 14 chromosomes

  1. Monosomy and Trisomy can be represented as

(a)2n + 1, 2 + 3   (b)2n-l, 2n-2  (c)2n+2, 2n + 1 (d) 2n- 1, 2 + 1

32- Most cultivated plants are

(a) Autopolyploids (b) Allopolyploids (c) Aneuploids (d) Haploids

  1. Colchicine brings about

(a) Chromosome aberrations

(b) Duplication of chromosomes

(c) Gene mutations

(d) Quick replication

34- A cybrid is a hybrid carrying

(a) cytoplasms of two different plants

(b) genomes and cytoplasms of two different plants

(c) cytoplasms of two different plants and genome of one plant

(d) genomes of two different plants

(e) cytoplasms of several plants and genomes of two plants.

35- India’s wheat yield revolution in the 1960s was possible primarily due to

(a) Increased chlorophyll content

(b) Mutations resulting in plant height reduction

(c) Quantitative trait mutations

(d) Hybrid seeds

  1. A self fertilizing trihybrid plant forms

(a) 4 different gametes and 16 different zygotes

(b) 8 different gametes and 16 different zygotes

(c) 8 different gametes and 32 different zygotes

(d) 8 different gametes and 64 different zygotes

  1. The technique of obtaining large number of plantlets by tissue culture method is called

(а) Organ culture

(б) Micropropagation

(c) Macropropagation

(d) Plantlet culture

  1. Desired improved varieties of economically useful crops are raised by

(a) Natural selection (b) Hybridisation (c) Mutation (d) Biofertiliser

  1. In high yielding hybrid crop varieties, to exploit hybrid vigour, the farmers need to purchase fresh hybrid seed every year because

(а) they are not allowed to grow their own seeds

(б) the hybrid vigour is lost due to inbreeding depression

(c) the Government of India has accepted Dunkel’s proposal

(d) it is cheaper to purchase fresh seed

  1. Heterosis means

(a) hybrid vigour (b) hybrids are weak

(c) hybrids are weak as well as vigorous

(d) hybrids are neither weak nor vigorous

  1. Aims of plant breeding are to produce

(a) Disease-free varieties

(b) High-yielding varieties

(c) Early maturing varieties

(d) All the above

  1. Scientists are trying to get hybridisation between tomato and potato. The most accurate name would be

(a) topemo (b) mopato

(c) pomato (d) tomepo

  1. When a plant species is carried from its place of origin to a new place and cultivated, it is called

(a) Introduction   (b) Transplantation

(c) Aforestation (d) Inversion

  1. Improved varieties of wheat suitable for Indian climates have been developed by

(а) hybridisation and mutation

(б) mutation and cloning

(c) cloning of polyploids

(d) polyploidy and hybridisation

  1. Which is the oldest breeding method ?

(a) Introduction (b) Selection

(c) Hybridisation (d) Mutation breeding

  1. The loss of genes from a gene pool is called

(a) Gene knockout (b) Gene flow

(c) Gene shift (d) Genetic erosion

  1. In which crops is the method of mass selection applied.

(a) Cross-pollinated

(b) Self-pollinated

(c) Both self and cross-pollinated

(d) Potato and sugarcane

  1. The reason why vegetatively reproducing crop plants are best suited for

maintaining Hybrid vigour is that:

(a) They can be easily propagated

(b) Once a desired hybrid has been produced, there are few chances of losing it

(c) They have a longer life span

(d) They are more resistance to diseases

  1. Sterilization means

(a) Inactivation of microorganisms

(b) Temporary destruction of microorganisms

(c) Complete destruction or killing of microorganisms

(d) Induction of immunity in microorganisms

  1. A novel technique devised to produce vast quantities of strong and healthy

plantlets by rapid vegetative multiplication under controlled conditions.

(a) Anther culture

(b) Polymerase Chain Reaction

(c) Micro-propagation

(d) Protoplast fusion

  1. In angiosperms, the egg is

(a) Completely surrounded by a wall

(b) Surrounded by a wall only at the micropylar end

(c) Surrounded by a wall only at the chalazal end

(d) Devoid of wall.

  1. In angiosperms normally after fertilization

(a) The zygote divides earlier than the primary endosperm nucleus

(b) The primary endosperm nucleus divides earlier than the zygote

(c)Both the zygote and primary endosperm nucleus divide simultaneously

(d) Both the zygote and primary endosperm nucleus undergo a resting period.

  1. The essential parts of a flower are

(a) Calyx and corolla

(b) Calyx and androecium

(c) Corolla and gynoecium

(d) Androecium and gynoecium

  1. The branch of botany which deals with the study and various aspects of spores

and pollen grains is called

(a) Paleobotany (b) Phytogeny (c) Palynology (d) Pedology

  1. The seeds in a mature ovary (fruit) are developed from

(a) Embryo (b) Embryosac

(c) Ovules (d) Endosperm

  1. Formation of megaspores from megaspore mother cell is called

(a) Megagametogenesis

(b) Microgametogenesis

(c) Megasporogenesis

(d) Microsporogenesis

  1. In monocots, male gametophyte is –

(a) Microspore (b) Megaspore (c) Tetrad (d) Nucellus.

  1. Commonly in a mature fertilized ovulen, 2n  and 3n condition is respectively found in

(a) Antipodals, synergids and integuments

(b) Egg, nucellus and endosperm

(c) Antipodals, zygote and endosperm

(d) Endosperm, nucellus and egg.

  1. In an angiosperm, male plant is diploid and female plant tetraploid, endosperm will be

(a) haploid (b) triploid

(c) tetraploid (d) pentaploid.

  1. When the hilum, chalaza and micropyle of the ovule lie in the same longitudinal axis, it is known as

(а) Orthotropous ovule

(б) Anatropous ovule

(c) Amphitropous ovule

(d) Campylotropous ovule.

 

 

 

ANSWERS

1.b   2. c    3.d          4. b              5. d

  1. b                7. c               8. d          9. d            10. c
  2. a            12. a      13.b           14. c       15.c 16. b            17. d              18. a      19.d              20. c
  3. c             22. b             23. b
  4. a 25. a 26. b 27. c 28. a 29. B. 30, c 31. d 32. b 33. b 34. c 35. c 36. d 37. b

 

  1. b 39. b 40. a 41. d 42: c 43. d 44. a 45. b 46. d 47. a 48. b
  2. c 50. c 51.b 52. b 53. d  54. c 55. c  56. c 57. a 58. c 59. D 60.a

 

 

Tags:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *