NEET Biology Practice Test Paper 6 by TEACHING CARE online coaching classes

NEET Biology Practice Test Paper 6 by TEACHING CARE online coaching classes

                                  Paper I                   No. of Questions 100

Note: Each question contains four marks. One mark will be deduced for a wrong answer.

  1. Which of the following is not caused by unsterilized needles ?

(a) AIDS (b) Serum hepatitis (c) Malaria (d) Abscess formation

  1. The drug not obtained from hemp is

(a) Marijuana (b) Mescaline (c) Ganja (d) Charas

  1. Opium derivative is

(a) Codeine (b) Caffeine (c) Hashish (d) Psilocybin

  1. Activities of the central nervous system are depressed by

(a) Narcotics (b) Alcohol (c) None of these (d) Both of these

  1. Which of the following is not a derivative of opium ?

(a) Cocaine (b) Heroine (c) Morphine (d) Codeine

  1. Which of the following are obtained from Cannabis indica ?

(a) Bhang (b) Ganja (c) Charas (d) All of these

  1. Foetal abnormalities are caused by

(a) Nicotine (b) Alcohol (c) L.S.D. (d) Opium

  1. The communicable disease that has been fully controlled by a national programme is

(a) Malaria (b) Filaria (c) Smallpox (d) Tuberculosis

  1. The cactus Lophophora yields a drug named

(a) Lysergic acid diethylamide

(b) Marijuana

(c) Psilocybin

(d) Mescaline

  1. Which of the following is not an acute effect of opiate abuse ?

(a) Slowed breathing (b) Slurred speech (c) Dilatation of pupil (d) Drowsiness

  1. All the following are the adverse effects of the abuse of anabolic steroids except

(a) Acne (b) Liver failure

(c) Atrophy of testes (d) Normal bone growth

  1. Heroin is derived from

(a) Papaver somniferum (b) Cannabis indica

(c) Thea chinensis (d) Erythroxylon coca

  1. The stimulant present in tea is

(a) Tannin (b) Cocaine

(c) Caffeine (d) Crack

  1. Opium is obtained from

(a) Leaves (b) Fruits

(c) Flowers (d) Roots

  1. Which of the following is not caused by smoking?

(a) Lung cancer (b) Emphysema (c) Pulmonary tuberculosis (id) Malaria

  1. Neuritis is inflammation of

(a) Entire neuron (b) Only axon (c) Only cyton (d) Only dendrons

  1. Cirrhosis is caused by taking (a) Bhang (b) Opium (c) Alcohol (d) Cocaine
  2. Activities of the central nervous system are depressed by

(a) Narcotics (b) Alcohol

(c) None of these (d) Both of these

  1. Foetal abnormalities are caused by

(a) Nicotine (b) Alcohol

(c) Both a and b (d) None of these

  1. Quantity of nicotine in one cigar when injected intravenously may prove to be

(a) Highly toxic (b) Fatal

(c) Very stimulant (d) Harmless ‘

  1. The critical gene called P 53 is mutated by

(a) Alcohol (b) Tobacco smoking (c) Both a and b (d) Neither a nor b

  1. If you suspect major deficiency of antibodies in a person, to which of the following would you look for confirmatory evidence ?

(a) serum globulins

(b) fibrinogen in the plasma

(c) haemocytes

(d) serum albumins

  1. Nicotine acts as a stimulant because it mimics the effect of

(a) Thyroxine (b) Acetylcholine

(c) Testosterone (d) Dopamine

  1. Ability of an organism to ward off infection is called

(a) Resistance (b) Pathogenicity

(c) Infection , (d) Virulence

  1. Which of the following cells are involved in defence mechanism of the body ?

(a) Lymphocytes (b) Macrophages (c) Neutrophils (d) All of these

  1. B-cells are stimulated to produce antibodies by (a) Killer cells (b) Suppressor cells

(c) Helper cells (d) None of these

  1. Interferons curb infection of

(a) Bacteria (b) Protozoans

(c) Spirochaetes (d) Viruses

  1. Histamine does not cause

(a) Increased capillary permeability

(b) Smooth muscle contraction

(c) Stimulation of mucous glands

(d) Widening of veins

  1. The cells which secrete perforin are

(a) Killer T-cells (b) Plasma cells (c) Suppressor T-cells (d) Helper T-cells

  1. Endogenous pyrogen (Interleukin-1) is secreted by

(a) Neutrophils (b) Eosinophils (c) Macrophages (d) Monocytes

  1. Movement of leucocytes out of the capillaries is called

(a) Phagocytosis (b) Diapedesis (c) Homeostasis (d) Haemopoiesis

  1. Neutrophils escape from the capillaries

(a) By pushing between endothelial cells

(b) By breaking the capillary wall cells

(c) Through pores in the endothelium

(d) By dissolving capillary wall

  1. Our body has….. lines of defence

(a) Two (b) Three (c) Many (d) Nil

  1. The cells that actually release the antibodies are

(a) Helper T-cells (b) Cytotoxic T- cells

(c) Plasma cells (d) Macrophages

  1. Study of interaction of antigen and antibody in blood is

(a) Haematology (b) Serology (c) Angiology (d) Cryobiology

36 In the life cycle of Plasmodium exflagellation occurs in

(a) sporozoites

(b) microgametes

(c) megagametes

(d) signet ring

37, Cells involved in immune mechanism are

(a) Erythrocytes (b) Lymphocytes

(c) Eosinophils (d) Thrombocytes

  1. An antibody is

(a) Molecule that specifically inactivates an antigen

(b) WBC which invades bacteria

(c) Secretion of mammalian RBC

(d) Component of blood

  1. A cell-coded protein that is formed in response to infection with most animal viruses, is called

(a) Interferon (b) Antigen

(c) Histone (d) Antibody

  1. Antigens are found

(a) In cytoplasm (b) In nucleus

(c) On nuclear envelope

(d) On cell surface

  1. Antibody production is assisted by

(a) Monocytes (b) Leucocytes (c) Lymphocytes (d) Erythrocytes

  1. The chemical substance derived from living organisms that has an inhibitory effect on parasitic organism is known as

(a) Antibody (b) Antibiotic

(c) Exotoxin (d) Bacteriocide

  1. Antiviral substance produced by many vertebrates in response to viral infection for resisting the multiplication of virus is known as

(a) Virion (b) Interferon

(c) Antivirin (d) Antigen

  1. Brown sugar is.

(a) Hashish (b) LSD

(c) Fleroin (d) Barbiturate

  1. Ganja and LSD are classified as

(a) Narcotics (b) Hallucinogens

(c) Stimulants (d) Depressants

  1. Which one of the following is an opiate narcotic ?

(a) Barbiturates (b) Morphine (c) Amphetamines (d) LSD

  1. The use of Cannabis products (bhang, ganja, charas, marijuana or hashish) causes

(a) Depression of brain activity and feeling of calmness

(b) Alters thoughts, perceptions and feeling

(c) Supresses brain function and relieves pain

(d) Stimulates the nervous system and increases alertness and activity

  1. A person has developed interferon in his body. He seems to carry an infection of (a) Tetanus (b) Malaria

(c) Measles (d) Typhoid

  1. Type of immunoglobulin present in colostrum is

(a) IgA (b) IgG

(c) IgD (d) IgE

  1. Antiserum contains

(a) Antigen (b) Leucocytes

(c) Antibodies (d) None of these

  1. Passive immunity is defined as immunity

(a) Inherited from parents

(b) Achieved through vaccination

(c) Achieved through first exposure to the disease

(d) Achieved through the sera of other animals enriched in antibodies

  1. Excessive consumption of ethanol causes damage to the

(a) Liver (b) Kidneys

(c) Lungs (d) Heart

53 Cocaine is obtained from

(a) Thea sinensis (b) Papaver somniferum  (c) Erythroxylem coca (d) Coffea arabica

  1. Heroin is a form of

(a) Tobacco (b) Poppy

(c) Datura (d) Cannabis

  1. Heroin is got from a plant of family

(a.) Leguminosae (b) Papaveraceae (c)Liliaceae (d) Solanaceae

  1. Opium is got from

(a.) Thea sinensis (b) Coffea arabica

(c) Oryza saliva (d) Papaver somniferum

  1. On stimulation by a foreign antigen in the body, the T- lymphocytes produce by division a clone of T-cells called

(a) Lymphocytes (b) Lymphoblasts (c) Plasma cells (d) None of these

58- The major phagocytic cells are

(a) Lymphocytes (b) Mast cells (c) Macrophages (d) Plasma cell

  1. Aniviral substances are

(a) Antibiotics (b) Antibodies

(c) Interferons (d) Vaccines

  1. Fermentation processes are carried by

(a) Clostridium (b) Aspergillus

(c) Lactobacillus (d) Saccharomyces

  1. Which drug is called superman ?

(a) Amphetamine (b) Heroin (c) Cocaine (d) LSD

  1. LSD is prepared from

(a) Lichen (b) Algae

(c) Fungus (d) Bacteria

  1. A disease sometimes found in persons above 40 which is characterized by poor CNS Coordination, forgetfulness and tremors of hands is

(a) Epilepsy (b) Alzheimer’s disease

(c) Migraine (d) Schizophremia

  1. Which one is correctly matched ?

(a) Cocaine-opiate narcotic

(b) Bhang-analgesic

(c) Reserpine-Tranquilliser

(d) Morphine-Hallucinogen

  1. Stimulant cocaine is obtained from

(a) Rauwolfia (b) Erythroxylon .

(c) Papaver (d) Eucalyptus

  1. Slow respiration, slow pulse and constriction of pupil occurs due to drug addiction of

(a) Morphine and opium

(b) Cocaine and heroin

  1. L.S.D, morphine and bhang are respectively obtained from

(a) Claviceps, Papaver and Cannabis

(b) Claviceps, Cannabis and Rauwolfia

(c) Cannabis, Claviceps and Fuscarium

(d) Claviceps, Rauwolfia and Papaver

  1. Hashish and Ganja are got from

(a) Erythroxylon (b) Nicotiana (c) Papaver (d) Cannabis

  1. The stimulant present in tea, cocoa and cola drinks is

(a) Cocaine (b) Tannin

(c) Astringent (d) Caffeine

  1. LSD is

(a) Lysing diethylamide

(b) Lysergic acid diethylamide

  1. c) Lysing dimethylamide

(d) Lysergic acid dimethylamide

  1. Marijuana is extracted from

(а) Dried leaves and flowers of hemp plant

(б) Ergot fungus

(c) Roots of hemp plant

(d) Cocoa plant

  1. Opiates (opium, heroin) are obtained from

(a) Papaver sominiferum

(b) Cannabis sativa

(c) Theobroma

(d) Thea chinensis

  1. THC is associated with

(a) Papaver (6) Cannabis

(c) Erythroxylon (d) Theobroma

  1. Formation of alcohol by yeast is

(a Anaerobic process (b) Extracellular process (c) Microbial process (d) All the above

75-Which of the following is involved in defence mechanism of the body ?

(a) Lymphocytes (b) Neutrophils

(c) Macrophages (d) All of these

  1. T-lymphocytes first mature in

(a) Thymus (b) Pancreas

(c) Liver (d) Spleen

77.HIV mainly infects

(a) Cytotoxic T-lymphocytes

(b) Helper lymphocytes

(c) Cell-mediated-T lymphocytes

(d) Killer lymphocytes

78 A person is injected with gamma-globulin against hepatitis. This is

(a) Artificially acquired active immunity

(b) Artificially acquired passive immunity

(c) Naturally acquired active immunity

(d) Naturally acquired passive immunity

79 Short-lived immunity acquired from mother to foetus across placenta or through mother’s milk to the infant is categorised as

(a) active immunity

(b) passive immunity

(c) cellular immunity

(d) innate non-specific immunity

80 Which part of the brain is involved in loss of control when a person drinks alcohol ?

(a) Cerebellum (b) Medulla oblongata (c) Cerebrum (d) Ponsvaroli

(e) Thalamus

81Marijuana and charas are

(a) Stimulant (b) Hellucinogens

(c) Depressant (d) Sedative

  1. Caffeine is a stimulant present in

(a) Coffee (b) Tea

(c) Cold drinks (d) All of these

83 Which one of the following is a matching pair of a drug and its category ?

(a) Amphetamines—Stimulant

(b) Lysergic acid Dimethylamide—Narcotic

(c) Heroin—psychrotropic

(d) Benzodiazepam—pain killer

84.’AIDS’ is due to

(a) destruction of killer T-cells

(b) destruction of helper T-cells

(c) lack of interferons

(d) autoimmunity

  1. Which of the following malarial parasites has the longest inculation period ?

(a) Plasmodium vivax

(b) Plasmodium falciparum

(c) Plasmodium ovale

(d) Plasmodium malarial

  1. A young drug addict used to show symptoms of depressed brain activity, feeling of calmness, relaxation and drowsiness. Possibly he was taking

(a) amphetamine (b) marijuana (c) pethidine (d) valium

87 Antigen binding site in an antibody is found between

(a) two light chains (ib) two heavy chains

(c) one heavy and one light chain

(d) either between two light chains or between one heavy and one light chain depending upon the nature of antigen

  1. Interferons are

(a) anti-bacterial protein

(b) anti-viral protein

(c) complex protein

(d) anti-clotting protein

  1. HIV that causes AIDS, first starts destroying

(a) helper T-lymphocytes

(b) B-lymphocytes

(c) leucocytes

(d) thrombocytes

  1. In malaria, the product released by mosquito into blood that causes chill and fever is called

(a) haematin (b) Schuffner’s dots

(c) haemozoin (d) haemotoxin

The following questions consist of two statements each: assertion(A) and reason (R).  To answer these questions, mark the correct alternative as

  1. If both A and R are true and R is the correct explanation of A
  2. If both A and R are true but R is not the correct explanation of A.
  3. If A is true but R is false.
  4. If both A and R are false,
  5. Assertion : The earth originally had a reducing atmosphere.

Reason : There was no life on the earth when it came into existence.
A    B    C    D

  1. Assertion : New life comes only from the preexisting life.

Reason: Spontaneous generation of life under the present environmental conditions on earth is not possible

A    B    C    D

93.    Assertion : Life originated by chance coming together of necessary chemicals through a series of chemical reactions (abiogenesis).
Reason: Abiogenesis has not been experimentally proved.
A    B    C    D

  1. Assertion : The first living organisms were heterotrophs.

    Reason : They were surrounded by preformed organic molecules which they used as food.

A    B C D

95.    Assertion: Life originated on land.

Reason : Conditions were not favourable for life in water.

A    B    C    D

96.    Assertion. Coacervates are believed to be the precursors of life.

Reason. Coacervates were self-duplicating aggregates of proteins surrounded by lipid molccules.

A  B C D

97.    Assertion. Cyanobacteria evolved about 3-3-3-5 billion years ago.

Reason. Birbal Sahni Institute of PalaeobOtary has discovered the fossils of blue green algae of about 2-9 billion years.

A  B C D

98.    Assertion. Cell like aggregates of complex organic compounds are called coacervates.

Reason. Coacervates had power to grow and divide.

A    B    C    D

99.    Assertion. Primary atmosphere of primitive earth was reducing.

Reason. Primary atmosphere had abundance of NH3, CH4, CO2 but had no free O2.

A    B    C    D

100.    Assertion. Life first originated in water.

Reason. Primitive water bodies were alkaline.

A    B    C    D

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Answers

  1. c 2. b 3 .a 4. d 5. a 6. d 7. c 8. c 9. d 10. c 11. d 12. a 13. c 14. b 15. d 16. b 17. c 18. d 19. b 20. b 21. b 22. A 23. b 24. a 25. d 26. c’ 27. d 28. b 29. a 30. a 31. b 32. a 33. b 34. c 35. b 36. b

Answers

  1. b 38. a 39. a 40. d 41. c 42. b  43.  b 44. c 45. b 46. b 47. b 48. c 49. a 50. c 51. d 52. a 53. ,c.. 54. b 55. b 56. d .57. b 58. c 59. c 60. a. , 61. a 62. c 63. b 64. b 65. b 66. a

Answers

  1. a 68. d 69. d 70. b • 71. a 72. a 73. b 74. d

Answers

  1. b 76. a 77. b 78. b 79. b 80. c ‘ 81. b 82. d 83. a 84. b 85. d 86. d 87. c 88. ba 89. a 90. c 91. B ; 92. A; 93. C; 94. A; 95. D ; 96. C; 97. A; 98. B ; 99. A; 100. B

 

 

 

 

Tags:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *