NEET PRACTICE TEST PAPER: Chapter-Animal Tissues by Teaching Care online tuition and coaching classes

NEET PRACTICE TEST PAPER: Chapter-Animal Tissues

  1. The function of villi in the intestine is

(a) Absorption of food

(b) Increase in the absorptive surface of food

(c) Control of intestinal movement

(d) Hinderance in the movement of food

 

  1. Peritoneal layer of body cavity is made up of

(a) Squamous epithelium

(b) Ciliated epithelium

(c) Columnar epithelium

(d) Glandular epithelium

 

  1. The ciliated epithelium in our body may be found in

(a) Ureter

(b) Trachea

(c) Bile duct

(d) Uterine tube

 

  1. Vagina and oesophagus have a common inner lining of

(a) Squamous epithelium

(b) Ciliated epithelium

(c) Columnar epithelium

(d) Stratified squamous non keratinised epithelium

 

  1. Epithelial tissue performs the following functions

(a) Protection, secretion, absorption only

(b) Protection, secretion, sensation, absorption

(c) Protection, secretion, absorption, digestion

(d) None of these

 

  1. Pseudostratified columnar epithelium is found in

(a) Wall of cloaca

(b) Upper part of male urethra

(c) Oviduct

(d) Oesophagus

 

  1. Sweat, salivary and pancreatic ducts are lined by

(a) Stratified squamous epithelium

(b) Non keratinized stratified cuboidal epithelium

(c) Stratified columnar epithelium

(d) Stratified ciliated columnar epithelium

 

  1. Epithelial tissues arise from

(a) Ectoderm

(b) Endoderm

(c) Mesoderm

(d) All of these

 

  1. The epithelium in the bronchioles is

(a) Pseudostratified and columnar

(b) Squamous and sensory

(c) Pseudostratified and sensory

(d) Cuboidal and columnar

 

  1. Epithelial tissue which lines the spinal cord is known as

(a) Endothelium

(b) Endocardium

(c) Ependymal cells

(d) Mesothelium

 

  1. Average life span of human R.B.C. is

(a) 100 days

(b) 90 days

(c) 120 days

(d) None of these

 

  1. The tendon are formed of

(a) White fibrous tissue (connective)

(b) Yellow fibrous tissue (connective)

(c) Areolar tissue

(d) Adipose tissue

 

  1. Which of the following tissue is more elastic

(a) Bone

(b) Cartilage

(c) Both are equally elastic

(d) Both are not elastic

 

  1. All the cartilaginous bones are previously

(a) Elastic cartilage

(b) Hyaline cartilage

(c) Calcified cartilage

(d) Fibrous cartilage

 

  1. Lacunae are connected with

(a) Canaliculae

(b) Sublacunae

(c) Both (a) and (b)

(d) None of these

 

  1. The fibrous tissue which connects the two bones is

(a) Connective tissue

(b) Tendon

(c) Ligament

(d) Adipose tissue

 

  1. Long shaft of a bone is called as

(a) Epiphysis

(b) Diaphysis

(c) Metaphysis

(d) None of these

 

  1. Monocytes are how much percent of total W.B.C.

(a) 5.3%

(b) 30%

(c) 0.4%

(d) 1.3%

 

  1. Ligaments and tendons are

(a) Connective tissue

(b) Muscular tissue

(c) Fibrous connective tissue

(d) Skeletal tissue

 

  1. The matrix of hyaline cartilage contains

(a) Collagen

(b) Chondrin

(c) Ossein

(d) All of these

 

  1. R.B.C. in adult are formed

(a) In the red bone marrow of long bones

(b) In the spleen

(c) In the thymus

(d) In the liver

 

  1. Sprain is caused due to stretching of

(a) Muscle

(b) Ligament

(c) Tendon

(d) Nerve

 

  1. Collagen fibres of connective tissue are

(a) White

(b) Yellow

(c) Colourless

(d) Red

  1. Covering around bone is called

(a) Perichondrion

(b) Periosteum

(c) Epiosteum

(d) Endosteum

 

  1. Cartilage is formed by

(a) Osteoblast

(b) Fibroblast

(c) Chondrocyte

(d) Submucosa

 

  1. Ligament is a structure which joins

(a) Two bones

(b) Two muscles

(c) Muscle and bone

(d) Nerve and Muscle

 

  1. Mast cells are found in

(a) Connective tissue

(b) Muscular tissue

(c) Nervous tissue

(d) Blood

 

  1. Shape of the nucleus of WBC is usually

(a) Spherical

(b) Irregular

(c) Oval

(d) Spindle shaped

 

  1. Lymph differs from blood in having

(a) No W.B.C.

(b) No protein

(c) Much more of water

(d) No R.B.C.

 

  1. Which of the following is not the cell of areolar tissue

(a) Macrophages

(b) Schwann cell

(c) Plasma cell

(d) Adipose cell

 

  1. Lymph nodes are to fight against

(a) R.B.Cs

(b) Germs

(c) W.B.Cs

(d) None of these

 

  1. pH of human blood is

(a) 7.4 (b) 6.2 (c) 9.0 (d) 10.00

 

  1. The strongest cartilage is

(a) Fibrous cartilage

(b) Hyaline cartilage

(c) Elastic cartilage

(d) None of these

 

  1. Below the skin, the fat is in the form of

(a) Lipoproteins

(b) Adipose tissue

(c) Mucous layer

(d) Lymphoid tissue

 

  1. Usually chordates have red blood containing red blood corpuscles. The blood is red due to the presence of the following pigment

(a) Myoglobin

(b) Anthocyanin

(c) Anthocyanin

(d) Haemoglobin

 

  1. Red marrows of the bone produce

(a) Lymphocytes

(b) Eosinophils

(c) Plasma

(d) RBC

 

  1. In the matrix lies the bone cells, called

(a) Chondroclasts

(b) Osteoclasts

(c) Osteoblasts

(d) Osteocytes

 

  1. The skeletal tissue consists of organic matrix called as

(a) Hyaline

(b) Chondrin

(c) Osteoblast

(d) Chondroblast

 

  1. The types of fibres found in connective tissues are

(a) Collagen fibres

(b) Elastic fibres

(c) Reticular fibres

(d) All of these

 

  1. The membrane that covers cartilage is known as

(a) Periostium

(b) Perichondrium

(c) Perineurium

(d) Pericardium

 

  1. The major protein of the connective tissues is

(a) Keratin

(b) Collagen

(c) Melanin

(d) Myosin

 

  1. A connective tissue

(a) Has no matrix

(b) Covers the skin

(c) Has abundant matrix

(d) None of these

 

 

  1. Most of the cells in areolar tissue are

(a) Fibroblasts

(b) Macrophages

(c) Mast cells

(d) All of these

 

  1. The white fibrous tissue occurs in

(a) Ligaments

(b) Tendons

(c) Cartilage

(d) Bone

 

  1. External ear (pinna) contains a hard, flexible structure composed of

(a) Bone

(b) Cartilage

(c) Tendon

(d) Ligament

 

  1. The cells of cartilage are

(a) Osteocytes

(b) Chondriocytes

(c) Pinnacocytes

(d) Oenocytes

 

  1. Phagocytosis was first of all seen by

(a) Huxley

(b) Haeckal

(c) Metchnikoff

(d) Strasburger

 

  1. Highest content of iron is found in

(a) WBC

(b) Bone cells

(c) RBC

(d) Protein

  1. Role of bone-marrow in mammals is

(a) To assist kidneys

(b) To act as haemopoietic tissue

(c) To assist liver

(d) To control blood pressure

 

  1. Where would you find mast cells

(a) Adipose tissue

(b) Areolar tissue

(c) Yellow fibrous tissue

(d) White fibrous tissue

  1. Platelets released during blood clotting is

(a) Thrombin

(b) Prothrombin

(c) Thrombokinase (Thromboplastin)

(d) Fibrinogen

 

  1. Connective tissue originates from

(a) Ectoderm

(b) Endoderm

(c) Mesoderm

(d) Meso-endoderm

 

  1. The ground substance of connective tissue is basically composed of

(a) Mucopolysaccharides

(b) Lipids

(c) Monosaccharides

(d) Phospholipids

 

  1. Adipocytes are mainly found in

(a) Bones

(b) Cartilages

(c) Connective tissue

(d) Nerves

 

  1. The largest corpuscles in mammalian blood are

(a) Basophils

(b) Erythrocytes

(c) Monocytes

(d) Lymphocytes

 

  1. Ends of long bones are covered with

(a) Cartilage

(b) Muscles

(c) Ligaments

(d) Blood cells

 

  1. Fluid part of blood after removal of corpuscles is

(a) Plasma

(b) Lymph

(c) Serum

(d) Vaccine

 

  1. Which is the correct explanatory word for composition of protoplasm

(a) Emulsion

(b) Suspension

(c) Complex colloidal solution

(d) Molecular solution

 

  1. The main function of tendon is

(a) To join two bones

(b) To join two muscles

(c) To join muscles and bones

(d) To join muscles and nerves

 

  1. An antibody is a

(a) Component of the blood

(b) Secretion of mammalian erythrocyte

(c) White corpuscle which attack invading bacteria

(d) Molecule that specifically inactivate an antigen

 

  1. Which of the following work as phagocytes

(a) WBCs

(b) RBCs

(c) Enzymes

(d) Hormones

 

  1. Resorption of bone is carried out by

(a) Osteoclasts

(b) Osteoprogenitors

(c) Osteoblasts

(d) None of these

 

  1. Regeneration of cartilage can occur from its

(a) Matrix

(b) Plasma

(c) Perichondrium

(d) A piece without perichondrium

 

  1. Processes of osteocytes lie in

(a) Dendrites

(b) Haversian canals

(c) Canaliculi

(d) Lamella

 

  1. Large irregular ovoid cells found in areolar tissue are

(a) Fibroblasts

(b) Macrophages

(c) Mast cells

(d) Chromatophores

 

  1. B- and T- cells required for immune system are produced in

(a) Bone marrow

(b) Liver

(c) Spleen

(d) Lymph nodes

 

  1. Number of erythrocytes per mm3 of human blood is

(a) 4 million

(b) 5 million

(c) 6 million

(d) 0.5 million

 

  1. When the count of W.B.C. falls below the optimum number in blood, it is called

(a) Leukopenia

(b) Leukemia

(c) Anaemia

(d) All of these

 

  1. Glisson’s capsule is a delicate connective tissue capsule covering the

(a) Spleen

(b) Liver

(c) Kidney

(d) Gall bladder

 

  1. Haversian system is a diagnostic feature of

(a) Avian bones

(b) All animals

(c) Mammalian bones only

(d) Reptilian bones

 

  1. Which part of body’s weight is formed by connective tissue

(a) 40% (b) 30% (c) 20% (d) 60%

 

  1. In connective tissue, the tissue fluid is trapped between

(a) Hyaluronic acid

(b) Lactic acid

(c) Sphygmomyelin

(d) None of these

 

  1. The mast cells secrete the following substance

(a) Heparin

(b) Histamine

(c) Serotonin

(d) All of these

 

  1. The giant cell is formed by the fusion of

(a) Macrophage

(b) Plasma cell

(c) Mast cell

(d) All of these

 

  1. Which of the following cell forms all other cells of connective tissue

(a) Fibroblast

(b) Macrophage

(c) Glial cell

(d) Adipocyte

 

  1. Which of the following tissue is called as “homeostatic reservoir”

(a) Cartilage

(b) Bone

(c) Calcified cartilage

(d) All of these

 

  1. Inorganic phosphate found in the bones are called

(a) Hydroxy apatite

(b) Ossein

(c) Both (a) and (b)

(d) None of these

  1. Achondroplasia is a disease related with the defect in the ossification of

(a) Membrane

(b) Cartilage

(c) Both (a) and (b)

(d) None of these

 

  1. Intervertebral disc is made up of

(a) Elastic cartilage

(b) Fibrous cartilage

(c) Calcified cartilage

(d) Hyaline cartilage

 

  1. If red blood cells are placed in distilled water, they will

(a) Shrink and collapse

(b) First increase in volume and then burst

(c) Stick together

(d) None of these

 

  1. Adipose tissue is found in mammals

(a) In epidermis

(b) In muscles

(c) In dermis

(d) Below dermis

 

  1. Which of the following helps in maintaining body hot

(a) Sweat glands

(b) Connective tissue

(c) Adipose tissue

(d) Hair

 

  1. Whale is a warm-blooded animal which lives in cold sea. Which organ of its body makes it hot

(a) Blubber

(b) Pelage

(c) Muscles

(d) Blood vessels

 

  1. Primary function of subdermal fat in the skin of mammals is

(a) To preserve collected sum

(b) To act as a heat-proof matter

(c) To prevent the jerks

(d) To protect the body

 

  1. A bone is different from cartilage due to the presence of

(a) Collagen

(b) Blood vessels

(c) Lymph vessels

(d) Haversian canals

 

  1. Which of the following cells are associated with immune system of body

(a) Neutrophils

(b) Macrophages

(c) Lymphocytes

(d) All of these

 

  1. The chemical which causes damage of WBC, bone marrow, spleen, lymph nodes and lungs is

(a) Iodine – 131

(b) Calcium

(c) Strontium – 90

(d) Iodine – 127

 

  1. The term “blubber” refers to

(a) A substitute for natural rubber

(b) A subcutaneous deposition of fat in whales

(c) The irregular heart-beat sound

(d) None of these

 

  1. The connective tissue of the vertebrate body is built up from fibres of the protein collagen, embedded in a polysaccharide matrix to form

(a) Cartilage

(b) Blood vessel

(c) Heart

(d) Lung

 

  1. Polymorphonuclear leucocytes are

(a) Monocytes

(b) Lymphocytes

(c) Granulocytes

(d) Agranulocytes

 

  1. A femur is kept in dilute HCl for three days, it becomes

(a) Brittle (b) Soft and elastic (c) Remains as it is (d) Harder

 

  1. Connective tissue is

(a) Ectodermal in origin with intercellular spaces

(b) Mesodermal in origin without intercellular spaces

(c) Ectodermal in origin without intercellular spaces

(d) Mesodermal in origin with intercellular spaces

  1. Pubis in the frog’s pelvic girdle is actually a

(a) Calcified cartilage

(b) Cartilaginous bone

(c) Membrane bone

(d) None of these

 

  1. Vitreous humour is

(a) Mucoid connective tissue

(b) Solid crystalline

(c) Watery fluid

(d) All of these

 

  1. Which one of the following is not a fibrillar protein

(a) Elastin

(b) Collagen

(c) Myosin

(d) Albumin

 

  1. Enzyme causing lysis of fibrin during fibrinolysis is

(a) Fibrinogen

(b) Plasmin

(c) Thrombin

(d) VIII Platelet factor

 

  1. In mammals yellow fibres are found in

(a) Ear pinna

(b) Tip of nose

(c) Epiglottis

(d) All of these

 

  1. In which state iron is present in haemoglobin

(a) Un-ionic

(b) Fe2+

(c) Fe3+

(d) None of these

 

  1. In which bones shall have Haversian system

(a) Panther

(b) Python

(c) Pigeon

(d) Pipe Fish

 

  1. Blood platelets occur in the blood of

(a) Birds

(b) Mammals

(c) Reptiles

(d) Amphibians

 

Answers

  1. B
  2. A
  3. B
  4. D
  5. B
  6. B
  7. B
  8. D
  9. D
  10. C
  11. C
  12. A
  13. B
  14. B
  15. A
  16. C
  17. B
  18. A
  19. C
  20. B
  21. A
  22. B
  23. A
  24. B
  25. C
  26. A
  27. A
  28. B
  29. D
  30. B
  31. B
  32. A
  33. A
  34. B
  35. D
  36. D
  37. D
  38. B
  39. D
  40. B
  41. B
  42. C
  43. D
  44. B
  45. B
  46. B
  47. C
  48. C
  49. B
  50. B
  51. C
  52. C
  53. A
  54. C
  55. C
  56. A
  57. A
  58. C
  59. C
  60. D
  61. A
  62. A
  63. C
  64. C
  65. C
  66. A
  67. B
  68. A
  69. B
  70. A
  71. B
  72. A
  73. D
  74. A
  75. A
  76. B
  77. A
  78. B
  79. B
  80. B
  81. D
  82. C
  83. A
  84. B
  85. D
  86. D
  87. C
  88. B
  89. A
  90. C
  91. B
  92. D
  93. A
  94. A
  95. D
  96. B
  97. D
  98. B
  99. A
  100. B

 

 

 

 

Tags:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *