NEET Practice Test Paper 3 Zoology by TEACHING CARE online tuition and coaching classes

NEET Practice Test Paper 3 Zoology by TEACHING CARE online tuition and coaching classes

  1. Immunization is based on the concept of
    (A) Innate immunity
    (B) Acquired Immunity
    (C) Passive immunity
    (D) Cell-mediated immunity

    2. An individual with blood group B should not donate blood to a recipient with blood group A because the recipient can generate antibodies against
    (A) A and B antigens
    (B) A antigen
    (C) B antigen
    (D) O antigen

    3. Hypersensitivity response of an individual is due to
    (A) IgG and histamine
    (B) IgM and adrenalin
    (C) IgE and acetylcholine
    (D) IgE and histamine

    4. The human population growth follows the S shaped curve and not the J shaped curve due to
    (A) limitation of resources (B) waste generation
    (C) birth rate being equal to death rate (D) all of the above

    5. Misuse of amniocentesis technique is possible due to its ability in the prenatal determination of
    (A) congenial diseases
    (B) metabolic disorders
    (C) sex
    (D) infectious diseases

    6. Which is the correct pair of diagnostic technique versus target in the following ?
    (A) ELISA- antigen
    (B) ECG- Uterus
    (C) Endoscopy – Brain
    (D) EEG – Heart

    7. Ca_ne acts as a stimulant by
    (A) causing temporary euphoria
    (B) stimulating nervous system
    (C) depressing brain activity
    (D) causing hullucination

    8. Sexual reproduction in plants till the formation of zygote involves the following sequence of events :
    (A) meiosis – mitosis – fertilization
    (B) meiosis – fertilization – mitosis
    (C) meiosis – meiosis – fertilization
    (D) mitosis – fertilization – mitosis

    9. In a fertilized ovule n, 2n and 3n conditions occur respectively in these cells :
    (A) Antipodal, zygote and endosperm
    (B) Egg, nucellus and endosperm
    (C) Endosperm, nucellus and egg
    (D) Antipodals, synergids and integument

    10. The following hormone was discovered through a fungal disease caused in rice :
    (A) Abscisic acid
    (B) Auxin
    (C) Gibberellin
    (D) Cytokinin

    11. Which of the following pairs is correct
    (A) Abscisic acid – Cell division
    (B) Ethylene – Senescence
    (C) Auxin – Apical dominance
    (D) Cytokinin – Fruit ripening

    12. The movement of pollen tube from stigma to micropyle is an example of
    (A) Thigmotropism
    (B) Chemotropism
    (C) Hydrotropism
    (D) Geotropism

    13. In humans, the number of mature eggs and sperms arising out of individual primary oocytes and spermatocytes, respectively are
    (A) four and four
    (B) four and one
    (C) one and four
    (D) one and one

    14. Which one of the following pairs of hormones and the corresponding cell types is not correctly matched?
    (A) Leydig cells – testosterone
    (B) Granulosa cells – estrogen
    (C) Hypothalamus – GnRH
    (D) Hypothalamus – LH/FSH

    15. Beta diversity refers to the diversity of organisms
    (A) sharing the same community
    (B) along a gradient of habitats
    (C) over different geographical areas
    (D) over time

    16. Which of the following factors of the environment represent abiotic components?
    (A) Humidity, Light, Soil
    (B) Water, Fire, Man
    (C) Gravity, Rainfall, Symbionts
    (D) Decomposers, Green plants, Animals

    17. Three species of birds were observed in two sample areas studied. In area – I all the three species were equally represented while in area – II they were unequally represented. The biodiversity observed is
    (A) equal in both areas
    (B) more in area – II
    (C) more in area – I
    (D) difficult to judge

    18. HIV infection is characterized and detected, respectively by
    (A) inability to produce interferon , ELISA
    (B) reduced helper T – cells , ELISA
    (C) reduced killer lymphocytes, PCR
    (D) Autoimmunity, PCR

    19. The correct combination of disease with its medical term is
    (A) Parkinson’s disease – Blood clots in capillaries
    (B) Rhinitis – Paralysis
    (C) Coronary Thrombosis – Hay fever
    (D) Stenosis – Valve defects

    20. Pick out the wrong pair of organ system with associated disease/disorder in the following:
    (A) Digestive system – Ulcer
    (B) Excretory system – Emphysema
    (C) Circulatory system – Arterioscelerosis
    (D) Nervous system – Epilepsy

    21. In the following types of cancers, choose the correct pair :
    (A) Sarcoma – Muscle
    (B) Leukemia – Glands
    (C) Carcinoma – Blood
    (D) Adenoma – Skin

    22. Chargaff’s rule is applicable to
    (A) double stranded DNA
    (B) single stranded DNA
    (C) double stranded RNA
    (D) both (A) and (C)

    23. If 5’-TAC CGA TCC GAG CTG-3’ is the sequence of a single strand on a DNA duplex, the complementary strand of this DNA is represented by
    (A) 3’- TAC CGA TCC GAG CTG-5’
    (B) 3’- UAC CGA UCC GAG CUG-5’
    (C) 5’- CAG CTC GGA TCG GTA-3’
    (D) 3’- CAG CTC GGA TCG GTA-5’

    24. Identify the pair of RNAs that are not translated into a polypeptide at the ribosomes
    (A) tRNA and mRNA
    (B) rRNA and mRNA
    (C) rRNA and tRNA
    (D) primer RNA and Mrna

    25. DNA is made of the following components:
    (A) phosphate, nitrogen base, pentose
    (B) phosphate, nitrogen base, hexose
    (C) phosphate, nitrogen base, amino acid
    (D) phosphate, pentose, amino acid

    26. A mutation where a substitution of purine to pyrimidine has taken place is called
    (A) addition
    (B) transition
    (C) frame shift
    (D) transversion

    27. A large number of ribosomes are found in the cells that specialize in secretion of
    (A) polysaccharides
    (B) proteins
    (C) lipids
    (D) bile salts

    28. Which of the following cellular structures does not contain nucleic acid ?
    (A) mitochondria
    (B) nucleus
    (C) smooth endoplasmic reticulum
    (D) rough endoplasmic reticulum

    29. Cyanide (CN-) causes death of living cells by
    (A) inhibiting glycolysis
    (B) breaking down proteins
    (C) blocking electron transport chain
    (D) stopping photosynthesis

    30. Pyruvate is formed at the end of glycolysis. Which one of the following statements is true ?
    (A) Pyruvate is in a more oxidized state than carbon dioxide
    (B) Glucose is in a more oxidized state than pyruvate
    (C) There is more energy in six molecules of CO2 than in two molecules of pyruvate
    (D) There is less energy in two molecules of pyruvate than in one molecule of glucose

    31. In a plant cell ATP is produced in response to light. This phenomenon occurs on the thylakoid membranes and is called
    (A) Photophosphorylation
    (B) Photorespiration
    (C) Photolysis
    (D) Photosystem I

    32. During aerobic respiration which of the following paths does the electrons travel down ?
    (A) Glucose ! Citric acid cycle ! ATP ! NADH
    (B) Glucose ! NADH ! electron transport chain ! Oxygen
    (C) Glucose ! Glycolysis ! ATP ! Oxygen
    (D) Glucose ! Citric acid cycle ! Glycolysis ! NADH

    33. During DNA replication Okazaki fragments are formed
    (A) on the leading strand
    (B) on the lagging strand
    (C) on priming with DNA
    (D) by the ligase

    34. The minimum length of a mRNA coding sequence (in nucleotides) needed to synthesize a polypeptide of 51 amino acids is
    (A) 51
    (B) 102
    (C) 153
    (D) 204

    35. The process of photorespiration does not
    (A) generate ATP
    (B) occur during daytime
    (C) consume oxygen
    (D) produce phosphoglycolate

    36. Cells continue to grow, utilize glucose without consuming oxygen and obtain only two moles of ATP per mole of glucose. Such a process and its product are
    (A) Respiration, Carbon dioxide
    (B) Denitrification, Ammonia
    (C) Photosynthesis, RuBP
    (D) Fermentation, Lactate

    37. The mode of nitrogenous waste secretion by most fish and tadpoles is referred to as
    (A) Ureotelism
    (B) Ammonotelism
    (C) Uricotelism
    (D) Micturition

    38. Which one of the following elements participates in the photosynthetic oxygen evolution ?
    (A) Cobalt
    (B) Copper
    (C) Molybdenum
    (D) Manganese

    39. Root hairs are the extensions of which of these cells ?
    (A) Epiblema
    (B) Cortex
    (C) Xylem
    (D) Cambium

    40. Bidirectional transport of mineral nutrients takes place through
    (A) Cambium
    (B) Parenchyma
    (C) Phloem
    (D) Xylem

    41. The water available to plants from soil is
    (A) Chemically bound water
    (B) Gravitational water
    (C) Capillary water
    (D) Hygroscopic water

    42. To initiate cell plasmolysis, the outside salt solution should be
    (A) Hypotonic
    (B) Hypertonic
    (C) Isotonic
    (D) Non-ionic

    43. Largest quantity of air that can be expired after a full inspiratory e_ort is called
    (A) Vital capacity
    (B) Total capacity
    (C) Residual volume
    (D) Tidal volume

    44. Gills are the organs of respiration in
    (A) prawn and fish
    (B) Earthworm and fish
    (C) Cockroach and prawn
    (D) Frog and earthworm

    45. The two hormones secreted by duodenum and involved in digestion are :
    (A) Gastrin and ptyalin
    (B) Trypsin and chymotrypsin
    (C) Secretin and insulin
    (D) Secretin and cholecystokinin

    46. Histamine is produced by
    (A) Erythrocytes
    (B) Thyroid
    (C) Adrenal cortex
    (D) Mast cells

    47. The ends of two bones are connected by
    (A) Ligaments
    (B) Muscles
    (C) Tendons
    (D) Cartilages

    48. The heart is innervated by the nerve
    (A) Trigeminal
    (B) Vagus
    (C) Glossopharyngeal
    (D) Auditory

    49. Which of the following glands has both endocrine and exocrine functions ?
    (A) Pancreas
    (B) Adrenal
    (C) Thyroid
    (D) Pituitary

    50. The region of the eye from where the optic nerve passes out of the retina is :
    (A) Optic chiasma
    (B) Fovea
    (C) Iris
    (D) Blind spot

 

 

ANSWER KEY

Q. No.ANS. (BIOLOGY)
1B
2C
3D
4D
5C
6A
7B
8A
9A
10C
11C
12B
13C
14D
15B
16A
17C
18B
19D
20B
21A
22D
23C
24C
25A
26D
27B
28C
29C
30D
31A
32B
33B
34C
35A
36D
37B
38D
39A
40D
41C
42B
43A
44A
45D
46D
47A
48B
49A
50D

 

 

Tags:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *