Your Cart

NEET Practice Test Paper 4 Zoology by TEACHING CARE online tuition and coaching classes

NEET Practice Test Paper 4 Zoology by TEACHING CARE online tuition and coaching classes

1.  Which one of the following items gives its correct total number?

(a) Floating ribs in humans—4

(b) Amino acids found in proteins  16

(c) Types of diabetes—3

(d) Cervical vertebrae in humans 8

 

2.  An acromian process is characteristically found in the

(a) pelvic gridle of mammals

(b) pectoral girdle of mammals

(c) skull of frog

(d) sperm of mammals

 

3.  The contractile protein of  skeletal muscle involving ATPase   activity is

(a) myosin   (b) a-actinin

(c) troponin  (d) tropomysin

 

4.  Highest auxin concentration’ occurs

(a) in growing tips

(b) in leaves

(c) at base of plant organs

(d) in xylem and phloem

 

5.  Genetic drift operates in

(a) small  isolated population

(b) large isolated population

(c) fast reproductive population

(d) slow reproductive population

 

6.  What is true for cyanobacteria?

(a) Oxygenic with nitrogenase

(b) Oxygenic without nitrogenase

(c) Non-oxygenic with nitrogenase

(d) Non-oxygenic wit hout nit rogenase

 

7.   Cellulose is the major component of cell walls of

(a) Pythium          (b) Xanthomonas

(c) Pseudomonas  (d) Saccharomyces

 

 

8.  First life on earth was

 

  (a) cyanobacteria  (b) chemoheterotrophs

 

  (c) autotrophs       (d) photoautotrophs

 

 

9.  What is true for photolithotrophs ?

 

  (a) Obtain energy from radiations and hydrogen fro organic compounds

 

  (b) Obtain energy from radiations and hydrogen from inorganic compounds

 

  (c) Obtain energy from organic compounds

 

  (d) Obtain energy from inorganic compounds

 

 

10.  Biosystematics aims at

 

  (a) identification   and   arrangement of organisms on the basis of their cytological   characteristics

 

  (b) the classification of organisms based broad morphological characters

 

  (c) delimiting various taxa of organisms

 

and establishing their relationships

 

  (d) the classification of organisms based on their evolutionary history and establishing their   phylogeny on the totality  of various parameters from all fields of studies.

 

 

11.   Phenetic classification is based on

 

  (a) sexual characteristics

 

  (b) the ancestral lineage of existing organisms

 

  (c) observable characteristics of existing organisms

 

  (d) dendrograms based on DNA characteristics

 

 

12.  The polyembryony commonly   occurs in

 

  (a) Citrus  (b) turmeric

 

  (c) tomato   (d) potato

 

 

13.  Conversion of starch to organic acid is essential for

 

  (a) stomatal closure      (b) stomatal opening

 

  (c) stomatal initiation   (d) stomatal growth

 

 

14.  In guard cells when sugar is converted into starch the stomatal pore

 

  (a) opens fully            (b) opens partially

 

  (c) closes completely  (d) remains unchanged

 

15.  Reproducing new plants by cells instead of seeds is known as

 

  (a) mutation     (b) tissue culture

 

  (c) antibiotics  (d) biofertilizer

 

 

16.  How many pollen grains will be formed after meiotic division in 10   microspore mother cell

 

  (a) 10    (b) 20

 

  (c) 40    (d) 80

 

 

17.  In angiosperms, triple fusion is  required for the formation of

 

  (a) embryo      (b) endosperm

 

  (c) seed coat   (d) fruit wall

 

 

18.  If an angiospermic male plant is diploid and female plant  tetraploid,   the  ploidy level  of  endosperm will  be

 

  (a) haploid      (b) triploid

 

  (c) tetraploid  (d) pentaploid

 

 

19.  Flowers showing ornithophily show   few characteristic like

 

  (a) blue flower with nectaries at base of

 

corolla

 

  (b) red sweet scented flower with nectaries

 

  (c) bright red flower into thick   inflorescence

 

  (d) white flowers with fragrance

 

 

20.   The endosperm of gymnosperms is

 

  (a) triploid   (b) haploid

 

  (c) diploid  (d) pol ypl oid

 

 

21.  Eight nucleate embryo sacs are

 

  (a) always ten-asporic

 

 (b) always monosporic

 

  (c) al ways bisporic

 

(d) sometimes monosporic, sometimes bisporic and sometimes tetrasporic

 

22.  The association between blue-green algae and fungi occurs in

 

  (a) lichens        (b) symbiosis

 

  (c) cannibism    (d) mycorrhiza

 

 

23.  Which one of the following is not an essential element for plants?

 

  (a) Potassium    (b) Iron

 

  (c) Iodine     (d) Zinc

 

 

24.  Which one of the following is a micronutrient for plants?

 

  (a) Calcium   (b) Magnesium

 

(c) Manganese (d) Nitrogen

 

25.  Auxospores and hormocysts are formed respectively by

 

  (a) several diatoms and a few cyanobacteria

 

  (b) several cyanobacteria and several  diatoms

 

  (c) some diatoms and several  cyanobacteria

 

  (d) some cyanobacteria and many diatoms

 

 

26.  Ectophloic siphonostele is found   in

 

  (a) Adiantum and Cucurbitaceae

 

  (b) Osmunda and Equisetum

 

  (c) Marsilea and  Botrychium

 

  (d) Dicksonia and Maiden hair fern

 

 

27.  Peat moss is used as a packing material  for sending flowers and live   plants to distant places because

 

  (a) it is hygroscopic               (b) it reduces transpiration

 

  (c) it serves as a disinfectant  (d) it is easily available

 

28.  What kind of evidence suggested that man is more closely related with   chimpanzee than with other   hominoid apes?

 

  (a) Evidence   from   DNA   from   sex chromosomes only

 

  (b) Comparison of chromosomes morphology only

 

  (c) Evidence from fossil remains and the  fossil mitochondrial DNA alone

 

  (d) Evidence from DNA extracted from sex chromosomes,  autosomes and  mitochondria

 

 

29.  Which one of the following  phenomena supports Darwin’s concept of natural selection  in organic evolution?

 

  (a) Development of transgenic animals

 

  (b) Production of ‘Dolly”, the sheep by cloning

 

  (c) Prevalence of pesticide resistant insects

 

  (d) Development of organs from ‘stem cells’ for organ transplantation

 

 

30.  Using imprints from a plate with complete medium and carrying bacterial colonies,   you can select   streptomycin resistant mutants and prove that such mutations do not   originate as adaptation. These imprints need to be used

 

  (a) on plates with and without streptomycin

 

  (b) on plates with minimal medium

 

  (c) only on plates with st rept omycin

 

  (d) only un plate1; without streptomycin

 

 

31.   Ovulation occurs under the influence of

 

  (a) LH     (b) FSH

 

  (c) estrogen  (d) progesterone

 

 

32.   Extra-embryonic membranes of   the mammalian embryo are derived   from

 

  (a) inner cell mass   (b) trophoblast

 

  (c) formative cells   (d) follicle cells

 

33.   The estrous cycle is a characteristic of

 

  (a) human males only

 

  (b) human females only

 

  (c) mammalian males other than primates

 

  (d) mammalian females other than  primates

 

 

34.   The mammalian corpus luteum   produces

 

  (a) estrogen                    (b) progesterone

 

  (c) luteotropic hormone  (d) luteinizing hormone

 

 

35.   Flamingoes breed in

 

  (a) Rann of Kutch  (b) Chilka lake

 

  (c) Sambhar lake    (d) Lake Mansarovar

 

 

36.   Stratum germinativum is an example of which kind of  epithelium?

 

  (a) Cuboidal  (b) Ciliated

 

  (c) Columnar   (d) Squamous

 

 

37.  After ovulation, Graafian follicle regresses into

 

  (a) corpus luteum   (b) corpus callosum

 

  (c) corpus albicans  (d) corpus artesia

 

 

38.   The function of copper-T is to   prevent

 

  (a) fertilization  (b) egg maturation

 

  (c) ovulation  (d) implantation of blastocyst

 

 

39.  Cleavage in mammalian egg is

 

  (a) equal holoblastic           (b) unequal holoblastic

 

  (c) superficial meroblastic  (d) discoidal meroblastic

 

 

40.   What is true about cleavage in   fertilized egg of human?

 

  (a) Meroblastic

 

  (b) Starts when egg reaches uterus

 

  (c) Starts in fallopian tube

 

  (d) It is identical to normal mitosis

 

 

41.   At the end of first meiotic division,   male germ differentiates into

 

  (a) secondary spermatocyte  (b) primary spermatocyte

 

  (c) spennatogonium    (d) spermatid

 

42.  During the propagation of nerve   impulse, the action potential   results from the movement of

 

  (a)  K+  ions from extracellular fluid to intracellul ar fluid

 

  (b)  Na+  ions from intracellular fluid to extracellular fluid

 

  (c)  K +  ions from intracellular fluid to extracellular fluid

 

  (d)  Na+  ions from extracellular fluid to intracellular fluid

 

 

43.  Cornea transplant in human is  almost never rejected. This is   because

 

  (a) its cells are least penetrable by  bacteria

 

  (b) it has no blood supply

 

  (c) it is composed of enucleated cells

 

  (d) it is a non–living layer

 

 

44.  When a fresh water protozoan a  possessing a  contractile  vacuole is placed in a glass containing marine water, the vacuole will

 

  (a) increase in number (b) disappear

 

  (c) increase in size    (d) decrease in size

 

 

45.  What  is  common  about  Trypanosoma, Noctiluca, Monocystis and Giardia?

 

  (a) These are all unicellular protists

 

  (b) They have flagella

 

  (c) They produce spores

 

  (d) These are all parasites

 

 

46.  Choose the correct sequence of stages of growth curve for bacteria

 

  (a) lag, log, stationary, decline phase

 

  (b) lag, log, stationary phase

 

  (c) stationary, lag, log, decline phase

 

  (d) decline, lag, log phase

 

 

47.  In bacteria, plasmid is

 

  (a) extra-chromosomal material (b) main DNA

 

  (c) non-functional DNA    (d) repetitive gene

 

48.  Black rust of wheat is caused by

 

  (a) Puccinia   (b) Mucor

 

  (c) Aspergillus  (d) Rhizopus

 

 

49.  Plant decomposers are

 

  (a) Monera  and Fungi    (b) Fungi and Plants

 

  (c) Protista and Animalia  (d) Animalia and Monera

 

 

50.  Adhesive pad of fungi penetrates the host with the help of

 

  (a) mechanical pressure and enzymes

 

  (b) hooks and suckers

 

  (c) softening by enzymes

 

  (d) only by mechanical pressure

 

 

51.  During the formation of bread it becomes porous due to release of  CO2  by the action   of

 

  (a) yeast    (b) bacteria

 

  (c) virus    (d) protozoans

 

 

52.  Which fungal disease spreads by  seed and flowers?

 

  (a) Loose smut of wheat   (b) Corn stunt

 

  (c) Covered smut of barley  (d) Soft rot of potato

 

 

53.   Phenomenon of ‘Industrial melanism’ demonstrates

 

  (a) reproductive isolation  (b) induced mutation

 

  (c) natural selection  (d) geographical isolation

 

 

54.   Which part of the world has high density of organisms?

 

  (a) Deciduous forests  (b) Grassl ands

 

  (c) Savannas               (d) Tropical rain forests

 

 

55.  Which bacteria is utilized in gobar gas plant?

 

  (a) Methanogens               (b) Nitrifying bacteria

 

  (c) Ammonifying bacteria  (d) Denitrifying bacteria

 

56.   The maximum biomagnification   would be in which of the following   in case of aquatic ecosystem ?

 

  (a) Fishes   (b) Phytoplanktons

 

  (c) Birds    (d) Zooplanktons

 

 

57.   Temperature changes in the   environment affect most of the  animals which are

 

  (a) homeothermic   (b) aquatic

 

  (c) poikilothermic    (d) desert living

 

 

58.   Which of the following is pollution   related disorder ?

 

  (a) Fluorosis             (b) Leprosy

 

  (c) Pneumonicosis    (d) Silicosis

 

 

59.   Which of the following is a   secondary pollutant ?

 

  (a) Aerosol   (b) CO

 

    (c) PAN    (d) CO2

 

 

60.   Green-house effect refers to

 

  (a) production of cereals  (b) cooling of earth

 

  (c) trapping of UV rays  (d) warming of earth

 

 

61.   Relative Biological Effectiveness   (RBE) usually refers to the damages   caused by

 

  (a) low temperature  (b) high temperature

 

  (c) radiation            (d) pollution

 

 

62.   The greatest biomass of autotrophs in the world’s oceans is that of

 

  (a) benthic brown algae, coastal red algae and dapnnids

 

  (b) benthic diatoms and marine viruses

 

  (c) sea grasses and slime molds

 

  (d) free-floating micro-algae, cyanobacteria and nanoplankton

 

 

63.  Special kinds of roots called   pneumatophores are characteristics   of the  plants growing in

(a) sandy soils                            (b) saline soils

(c) marshy places and salt lakes  (d) dryland regions

 

64.  What is the intensity of sound in normal conversation ?

(a) 10-20 dB  (b) 30-60 dB

(c) 70-90 dB  (d) 120-150 dB

 

65.   Koch’s postulates are not applicable   to

(a) cholera  (b) leprosy

(c) TB     (d) diphtheria

 

66.   The term ‘humulin* is used for

(a) human insulin   (b) powerful antibiotic

(c) isoenzyme    (d) hyd rol ytic enzyme

 

67.   Small proteins produced by   vertebrate cells naturally in   response to viral infections and  which inhibit multiplication of  viruses are called

(a) immunoglobulins  (b) interferons

(c) antitoxins             (d) lipoproteins

 

68.  Which one of the following correctly   matches a Sexually Transmitted  Disease (STD ) with its pathogen ?

(a) AIDS Bacillus anthracis

(b) Syphilis Treponema pallidum

(c) Urethritis Enlamoeba gingivalis

(d) Gonorrhoea Leishmania donovani

 

 

Answer Key:

Biology :-

  1. A
  2. B
  3. A
  4. A
  5. A
  6. A
  7. A
  8. B
  9. B
  10. D
  11. C
  12. A
  13. B
  14. C
  15. B
  16. C
  17. B
  18. D
  19. B
  20. B
  21. D
  22. A
  23. C
  24. C
  25. A
  26. B
  27. A
  28. D
  29. C
  30. A
  31. A
  32. B
  33. D
  34. B
  35. B
  36. C
  37. A
  38. D
  39. B
  40. C
  41. A
  42. D
  43. B
  44. B
  45. A
  46. A
  47. A
  48. A
  49. A
  50. A
  51. A
  52. A
  53. C
  54. D
  55. A
  56. A
  57. C
  58. D
  59. C
  60. D
  61. C
  62. D
  63. C
  64. B
  65. B
  66. A
  67. B
  68. B
  69. D
  70. A
  71. A
  72. C
  73. C
  74. D
  75. B
  76. A
  77. D
  78. A
  79. D
  80. B
  81. D
  82. B
  83. D
  84. D
  85. A
  86. D
  87. A
  88. D
  89. D
  90. D
  91. A
  92. A
  93. C
  94. C
  95. A
  96. A
  97. C
  98. A
  99. C
  100. A

Hints and explainations

Biology:

  1. Myosin heads have ATPase activity
  2. Pythium is a genus of parasitic oomycete.

22 . cannibalism means the act of any animal consuming members of its own type or kind, including the consumption of mates. mycorrhizas) is a symbiotic (generally mutualistic, but occasionally weakly pathogenic) association between a fungus and the roots of a vascular plant.

  1. Iodine is essential in animals

27 . Hygroscopic materials absorb moisture  from environment.

  1. LH is responsible of rupturing of graafian follicles and hence release of ovum
  2. Primates have menstrual cycle

43 . Blood has cells of immune system that can reject a transplant

  1. Contractile vacoule is found only in freshwater protozoans.
  2. Natural selection is the process by which traits become more or less common in a population due to consistent effects upon the survival or reproduction of their bearers. It is a key mechanism of evolution
  3. Biological Magnification often refers to the process whereby certain substances such as pesticides or heavy metals move up the food chain, work their way into rivers or lakes, and are eaten by aquatic organisms such as fish, which in turn are eaten by large birds, animals or humans. The substances become concentrated in tissues or internal organs as they move up the chain
  4. Peroxyacyl nitrates, or PANs, are powerful respiratory and eye irritants present in photochemical smog. They are formed from a peroxyacyl radical and nitrogen dioxide, for example peroxyacetyl nitrate, CH3COOONO2:

 

Hydrocarbons + O2 + NO2 + light → CH3COOONO2

  1. 67. Immunoglobins and antitoxins are antibodies

74 Histocytes are macrophages

91 Genetic drift or allelic drift is the change in the frequency of a gene variant (allele) in a population due to random sampling.

  1. fern is a pteridophite, funaria is a bryophyte that do not produce seeds

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.

X