NEET Practice Test Paper 5 Zoology by TEACHING CARE online tuition and coaching classes

1.  Which one of the following is a living fossil ?

(a) Pinus longifolia     (b) Dalbergia sisssoo

(c) Mirabilis               (d) Ginkgo biloba

 

2.  Warm ocean surge of the Peru Current recurring every 5–8 year or so in the East   Pacific of South America is widely known as

(a) Gulf Stream  (b)  E1 Nino

(c) Aye Aye       (d) Magnox

 

3.  If there was no CO2  in the earth’s atmosphere the temperature of earth’s surface   would be

(a) higher than the present  (b) less than the present

(c) the same                (d) dependent on t he amount of oxygen in the atmosphere

 

4.  An orchid resembling the female of  an insect so as to be able to get pollinated is due  to phenomenon of

(a) mimicry    (b) pesudocopulation

(c) pseudopollination  (d) pseudoparthenocarpy

 

5.  The most important feature of all   living systems is to

(a) utilize oxygen to generate energy  (b) replicate the genetic information

(c) produce gametes      (d) utilize solar energy for metabolic activities

 

6.  In five-kingdom system, the main   basis of classification is

(a) structure of nucleus  (b) mode of nutrition

(c) structure of cell wall  (d) asexual reproduction

 

7.  What is true for individuals of same species?

(a) Live in same niche  (b) Live in same habitat

(c) Interbreeding   (d) Live in different habitat

 

8.  Which of the following is most important for speciation?

(a) Seasonal isolation

(b) Reproductive isolation

(c) Behavioural isolation

(d) Tropical Isolation

 

 

9.  Reason of fast speciation in present day crop plants is

(a) mutation  (b) isolation

(c) polyploidy  (d) sexual reproduction

 

10.  The quantity 1500 mL in the   respiratory volumes of a normal   human adult refers to

(a) maximum air that can be breathed in and breathed out

(b) residual volume

(c) expiratory reserve vol ume

(d) total lung capacity

 

11.  In alveoli of the lungs, the air at  the site of gas exchange, is   separated from the blood by

(a) alveolar epithelium only

(b) alveolar epithelium and capillary endothelium

(c) alveolar epithelium, capillary endothelium and tunica adventitia

(d) alveolar epithelium, capillary endothelium, a thin layer of tunica media and tunica adventitia

 

12.  The exchange of gases in the   alveoli of the lungs takes place  by

(a) simple diffusion   (b) osmosis

(c) active transport   (d) passive transport

 

13.  The process of migration of   chloride ions from plasma to   RBC  and  of  carbonate  ions  from  RBC to plasma is

(a) chloride shift  (b) ionic shift

(c) atomic shift  (d)  Na+ pump

 

14.  Entry of pollen tube through   micropyle is

(a) chalazogamy    (b) misogamy

(c) porogamy       (d) pseudogamy

 

 

15.  Mainly conduction of water in an  angiosperm occurs through

(a) tracheids   (b) xylem vessels

(c) sieve tubes  (d) All of these

 

16.  Root system in a plant is well developed

(a) due to def iciency of auxins

(b) due to deficiency of cytokinins

(c) due to def iciency of minerals

(d) for increased absorption of water

 

17.  In soil, water available for roots   (to plants) is

(a) capillary water

(b) hygroscopic water

(c) gravitational water

(d) chemically bound wat er

 

18.  Passive absorption of minerals depend on

(a) temperature

(b) temperature and metabolic inhibitor

(c) metabolic inhibitor

(d) humidity

 

19.   Enzyme involved in nitrogen assimilation

(a) nitrogenase (b) nitrate reductase

(c) transferase  (d) transaminase

 

20.  In plants inulin and pectin are

(a) reserved food material

(b) wastes

(c) secretory material

(d) insect attracting material

 

21.  Which aquatic fern performs nitrogen fixation?

(a) Azolla    (b) Nostoc

(c) Salvia    (d) Salvinia

 

22.  Unique features of bryophytes is that they

(a) produce spores

(b) have sporophyte attached to  gametophyte

(c) lack roots

(d) lack vascular tissues

 

23.  Which of the following cannot fix   nitrogen ?

(a) Nostoc  (b) Azotobacter

(c) Spirogyro  (d) Anabaena

 

24.  Agar is commercially obtained from

(a) red algae   (b) green algae

(c) brown algae  (d) blue-green algae

 

25.  The absence of chlorophyll, in the  lowermost cell of Ulothrix, shows

(a) functional fission  (b) tissue formation

(c) cell characteristic  (d) beginning of labour division

 

26.  A well developed archegonium with   neck  consisting of 4-6 rows of  neck canal cells, characterises

(a) gymnosperms only

(b) bryophytes and pteridophytes

(c) pteridophyies and gymnosperms

(d) gymnosperms and flowering plants

 

27.   The plant body of moss (Funaria) is

(a) completely sporophyte

(b) completely gametophyte

(c) predominantly sporophyte with gametophyte

(d) predominantly  gametophyte with sporophyte

 

28.  Blue-green algae belong to

(a) eukaryotes     (b) prokaryotes

(c) Rhodophyceae   (d) Chlorophyceae

29.  Seed habit first originated in

(a) certain ferns    (b) certain pines

(c) certain monocots   (d) primit ive dicots

 

 

30.  Which one of the following is a living fossil ?

(a) Pinus    (b) Opuntia

(c) Ginkgo     (d) Tsuja

 

31.  In which one of these the elaters are present  along with mature spores in the capsule (to help in spore  dispersal)?

(a) Riccia  (b) Marchantia

(c) Funaria     (d) Sphagnum

 

32.  Ulothrix filaments produce

(a) isogametes    (b) anisogametes

(c) heterogametes    (d) basidiospores

 

33.  Which of the following hormones can replace vernalization?

(a) Auxin           (b) Cytokinin

(c) Gibberellins  (d) Ethylene

 

34.  Which one increases in the absence  of light?

(a) Uptake of minerals

(b) Uptake of water

(c) Elongation of internodes

(d) Ascent of sap

 

35.  Leaves of many grasses are capable   of folding and unfolding because   they

(a) are very thin

(b) are isobilateral

(c) have specialized bulliform cells

(d) have parallel vascular bundles

 

36.  Which of the following movement is not related to auxin level?

(a) Bending of shoot towards light

(b) Movement of root towards soil

(c) Nyctinastic leaf movements

(d) Movement of sunflower head tracking  the sun

 

 

 

65.  The site of respiration in bacteria is

(a) episome     (b) mesosome

(c) ribosome    (d) microsome

 

66.  Two bacteria found to be very useful in genetic engineering experiments are

(a) Escherichia and Agrobacterium  (b) Nitrobacter and Azotobacter

(c) Rhizobium and Diplococcus    (d) Nitrosomonas and Klebsiella

 

67.  The main role of bacteria in the carbon cycle involves

(a) photosynthesis

(b) chemosynthesis

(c) digestion or breakdown of organic compounds

(d) assimilation of nitrogenous compounds

 

68.  Photosynthetic bacteria have pigments in

(a) leucoplasts  (b) chloroplasts

(c) chromoplasts (d) chromatophores

 

69.  The chemical compounds produced by the host  plants to protect themselves against fungal infection is

(a) phytotoxin    (b) pathogen

(c) phytoalexins (d) hormone

 

70.  White rust disease is caused by

(a) Claviceps   (b) Altemaria

(c) Phyt ophthora (d) Albugo candida

 

71.  The organism, used for alcoholic fermentation, is

(a) Pseudomonas  (b) Penicillium

(c) Aspergillus    (d) Saccharomyces

 

72.  Which one produce androgenic  haploids in anther cultures ?

(a) Anther wall

(b) Tapetal layer of anther wall

(c) Connective tissue

(d) Young pollen grains

 

 

86.  Apiece of bone such as femur of  frog if kept in dilute HCI for   about a week will

(a) assume black colour  (b) shrink in size

(c) turn flexible    (d) crack into pieces

 

87.  During an injury nasal septum   gets damaged and for its recovery   which cartilage is  preferred?

(a) Hyaline cartilage  (b) Elastic cartilage

(c) Calcified cartilage  (d) Fibrous cartil age

 

88.  Which cells do not form layer and   remain structurally separate?

(a) Epithelial cell s  (b) Muscle cells

(c) Nerve cells  (d) Gland cells

 

89.  Which cartilage is present at the   end of long bones?

(a) Calcified cartilage  (b) Hyaline cartil age

(c) El astic cartilage   (d) Fibrous cartil age

 

90.  Collagen is

(a) fibrous protein  (b) globular protein

(c) lipid     (d) carbohydrate

 

91.  For person suffering from high   blood cholesterol, the physicians recommend

(a) pure ‘deshi ghee’ or b utter

(b) vegetable oil such as groundnut oil

(c) red meat with layers of fats

(d) vanaipati margarine

 

92.   In frog, the surface of   attachment of tongue is

(a) sphenoid  (b) palatine

(c) pterygoid  (d) hyoid apparatus

 

Answer Key:

Biology :-

  1. D
  2. B
  3. B
  4. B
  5. B
  6. A
  7. C
  8. B
  9. C
  10. A
  11. B
  12. A
  13. A
  14. C
  15. B
  16. D
  17. A
  18. A
  19. A
  20. A
  21. A
  22. B
  23. C
  24. A
  25. D
  26. B
  27. D
  28. B
  29. A
  30. C
  31. B
  32. A
  33. C
  34. C
  35. C
  36. C
  37. B
  38. C
  39. D
  40. C
  41. A
  42. B
  43. A
  44. D
  45. B
  46. A
  47. C
  48. D
  49. B
  50. C
  51. C
  52. D
  53. A
  54. B
  55. B
  56. B
  57. D
  58. A
  59. C
  60. C
  61. C
  62. A
  63. C
  64. B
  65. B
  66. A
  67. C
  68. D
  69. C
  70. D
  71. D
  72. D
  73. B
  74. A
  75. C
  76. D
  77. C
  78. B
  79. B
  80. D
  81. A
  82. A
  83. B
  84. C
  85. D
  86. C
  87. A
  88. C
  89. B
  90. A
  91. B
  92. D
  93. A
  94. B
  95. B
  96. D
  97. A
  98. B
  99. C
  100. D

Hints and Explainations:

Biology

 

3. CO in atmosphere absorbs heat radiations from earth

 

14. In zoology it is used for a type of parthenogenesis in which the sperm stimulates the egg cell to develop into an embryo, but no male inheritance is transmitted. In botany, pseudogamy is used for any reproductive process that requires pollination but does not involve male inheritance.

 

33. Vernalization (from Latin: vernus, of the spring) is the acquisition of a plant‘s ability to flower or germinate in the spring by exposure to the prolonged cold of winter

 

36. Nyctinasty is the circadian rhythmic nastic movement of higher plants in response to the onset of darkness. Examples are the closing of the petals of a flower at dusk and the sleep movements of the leaves of many legumes.

 

51. The perianth consists of a calyx of 4 distinct sepals and typically a corolla of 4 distinct petals that are commonly clawed and diagonally disposed. This condition of the stamens is described as tetradynamous

 

 

65 An episome is a portion of genetic material that can exist independent of the main body of genetic material (called the chromosome) at some times, while at other times is able to integrate into the chromosome
Microsomes are vesicle-like artifacts formed from the endoplasmic reticulum (ER) when eukaryotic cells are broken-up in the laboratory; by definition, microsomes are not ordinarily present in living cells

 

69 Phytotoxin refers to a substance produced by a plant that is toxic or a substance that is toxic to the plant.   Many substances produced by plants are secondary metabolites and are the by-products of primary physiological processes. Some examples of phytotoxins are alkaloids, terpenes, phenolics, herbicides and substances produced by bacteria.

86 HCl cuases bone desorption i.e. demineralization

 

 

Tags:

Leave a Reply

Your email address will not be published.